Americké akciové indexy letos stouply o pětinu, evropské o desetinu

V letošním roce vydělávají nejvíce americké akcie, hlavní americké akciové indexy se zhodnotily o zhruba 20 procent. Evropské indexy od ledna do konce srpna přidaly přibližně deset procent. ČTK to řekl analytik Portu Marek Malina.

Americké akciové indexy letos stouply o pětinu, evropské o desetinu
 Redakce
Redakce

"V letošním roce mezi klíčovými světovými indexy vedou právě americké indexy Nasdaq Composite a S&P 500, které si připsaly 20, resp. 19,1 procenta. Japonský Nikkei 225 byl odsunut na třetí místo s výnosem 16,1 procenta," uvedl Malina. Nadále kvůli slabému ekonomickému růstu zaostávají evropské protějšky, když index eurozóny Euro Stoxx 50 stoupl o 9,9 procenta a širší panevropský index Stoxx Europe 600 o 9,7 procenta. Britský FTSE 100 se zvýšil o 8,5 procenta.

V srpnu se konečně začalo dařit i čínským akciím, dodal Malina. Za poslední tři týdny si tamní index Hang Seng připsal osm procent, ale jeho letošní výkonnost je pouze 7,2 procenta. Oživení čínských akcií vedlo také ke zlepšení výkonnosti indexu rozvojových zemí MSCI Emerging Markets, který vzrostl od začátku roku o 7,4 procenta.

Reklama

"Akciové trhy přitom do druhé poloviny prázdnin nevstoupily vůbec dobře, když výsledky mnohých amerických technologických firem nepotěšily trh," upozornil analytik XTB Tomáš Cverna. Výprodej navíc posílily obavy z recese v USA, které byly trhem přeceněny prakticky hned během prvního srpnového týdne díky silnému sektoru služeb.

Nové údaje o tříprocentním růstu amerického HDP ve druhém čtvrtletí a silný nárůst maloobchodních tržeb ale obavy investorů zažehnaly, doplnil Malina. Navíc tamní centrální banka (Fed) vyslala jasný signál, že začne se snižováním úrokových sazeb již na zářijovém zasedání a s uvolňováním měnové politiky investoři počítají i na zbývajících mítincích v letošním roce. Nižší úrokové sazby mají pozitivní vliv na akciový trh díky levnějšímu financování a indexy tak opět zamířily k novým maximům, vysvětlil.

Evropské akciové indexy reagovaly podle Cverny na dění v úvodu měsíce stejně jako ty americké. Nižší inflace v Německu, která naznačuje i oslabení růstu cen v rámci celé eurozóny v kombinaci se slabšími daty z německého průmyslu a růst tamní nezaměstnanosti, otevírají dveře k letošnímu druhému snížení sazeb. Německý index DAX vzrostl během srpna o více než dvě procenta a od začátku roku se jeho zisky pohybují mírně pod 13 procenty, podotkl Cverna.

Více o usa akcie evropa

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama