Americký dolar po nejnovější americké statistice oslabuje ke koši měn

Americký dolar dnes oslabuje ke koši měn. Nejnovější ekonomické ukazatele z USA nabídly trhu určitou úlevu ohledně stavu americké ekonomiky. Trh se snaží získat informace, ze kterých by odhadl budoucí vývoj snižování úrokových sazeb centrální bankou USA (Fed).

Americký dolar po nejnovější americké statistice oslabuje ke koši měn
 Redakce
Redakce

Kolem 18:30 SELČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, ztrácel 0,2 procenta a pohyboval se kolem 101,12 bodu. Euro vůči dolaru posilovalo o 0,2 procenta na 1,1103 USD. Dolar k jenu klesal o 0,1 procenta na 143,45 JPY. Kurz eura vůči jenu zůstal téměř beze změny, obchodoval se kolem 159,27 JPY.

Aktivita v americkém sektoru služeb byla v srpnu stabilní. Růst zaměstnanosti ale zpomalil.

Reklama

Růst počtu pracovních míst v soukromém sektoru USA byl v srpnu nejnižší za tři a půl roku. Údaje za předchozí měsíc pak byly revidovány směrem dolů. To naznačuje, že trh práce prudce zpomaluje. Naopak počet Američanů, kteří podali nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti, se minulý týden snížil, protože propouštění zůstalo na nízké úrovni.

"Čísla ze sektoru služeb zmírnila určité obavy o sílu ekonomiky," uvedl analytik firmy Forexlive Adam Button. "U žádného z údajů nejsou známky tvrdého přistání," dodal.

Reklama

Slabší údaje z trhu práce podporují očekávání většího snížení úrokových sazeb v USA. Všichni se tak nyní soustředí na páteční zprávu o vývoji zaměstnanosti za srpen. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávají, že americká ekonomika v srpnu vytvořila 160.000 pracovních míst, v červenci jich vzniklo 114.000. Míra nezaměstnanosti se má mírně snížit na 4,2 procenta.

Obchodníci nyní dávají šanci 39 procent tomu, že Fed na svém zasedání tento měsíc sníží základní úrokovou sazbu až o půl procentního bodu. Do konce roku čekají snížení úroků o celkem jeden procentní bod.

Více o měna dolar peníze

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama