Boj amerického ministerstva spravedlnosti se společností Google

Americké ministerstvo spravedlnosti v novém soudním podání uvedlo, že může doporučit rozpad společnosti Google jako nápravu proti nezdravé konkurenci na trhu vyhledávačů, což ukazuje, jak daleko je Washington ochoten zajít, aby omezil vliv velkých technologických společností.

Boj amerického ministerstva spravedlnosti se společností Google
Timur Barotov
Timur Barotov

Nový vývoj v boji amerického ministerstva spravedlnosti se společností Google ve středu otřásl technologickým světem.

Právníci ministerstva spravedlnosti použili 32stránkový dokument, aby soudci okresního soudu ve Washingtonu Amitovi Mehtovi nastínili rámec možností, které má zvážit, včetně „behaviorálních a strukturálních nápravných opatření, která by společnosti Google zabránila používat produkty jako Chrome, Play a Android ve prospěch vyhledávače Google“. Společnost Google uvedla, že „radikální a rozsáhlé návrhy ministerstva spravedlnosti riskují, že poškodí spotřebitele, podniky a vývojáře“.

Reklama

Čerstvý zápis ze zářijového zasedání Fedu zveřejněný ve středu odpoledne ukázal, že „podstatná většina“ úředníků podpořila větší snížení úrokových sazeb, ale více než jeden nesouhlasící by podpořil menší snížení úrokových sazeb. Někteří účastníci poznamenali, že by na tomto zasedání upřednostnili snížení cílového rozpětí sazeb o 25 bazických bodů, a několik dalších naznačilo, že by takové rozhodnutí mohli podpořit uvádí se v zápisu. Trhy po překvapivě silné zářijové zprávě o zaměstnanosti agresivně snížily svá očekávání pro budoucí snížení sazeb Fedu. V návaznosti na zápis z jednání trhy nyní oceňují 24% šanci, že Fed na listopadovém zasedání sazby nesníží, oproti 0% šanci před týdnem, podle CME. „Od této chvíle bude pravděpodobně vhodná pozvolnější cesta zpět k normálnímu nastavení měnové politiky, abychom co nejlépe vyvážili rizika pro naše cíle,“ uvedla členka Fedu Loganová v projevu v Houstonu.

Kromě lepšího než očekávaného stavu na trhu práce nejnovější zpráva o zaměstnanosti také ukázala, že meziroční růst mezd se nadále zvyšuje. Mzdy v září meziročně vzrostly o 4 %, což představuje druhý měsíc v řadě, kdy byl meziroční nárůst vyšší než v předchozím měsíci. Vzhledem k tomu, že mzdy jsou považovány za důležitý ukazatel pro měření inflačních tlaků, upoutal tento nárůst pozornost Wall Street. Zářijová zpráva o zaměstnanosti byla mnohem silnější, než se očekávalo, přičemž růst počtu pracovních míst překonal očekávání, míra nezaměstnanosti se snížila a růst mezd zrychlil. Díky tomu je další snížení sazeb o 50 bb nepravděpodobné. Význam čtvrteční zprávy o indexu spotřebitelských cen tak nyní vzrostl v návaznosti na silnou zářijovou zprávu o zaměstnanosti. Inflační očekávání a tedy i výnosy státních dluhopisů USA se v reakci výrazně posouvají směrem výše. 

Více o google usa

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama