Bouřlivý vývoj skončil. Ceny zemědělských i průmyslových výrobců se výrazně zklidnily

Ceny zemědělských i průmyslových výrobců se postupně ustalují a nevytváří žádné významné inflační tlaky. U konkrétních položek sice stále můžeme být svědky dvouciferných cenových pohybů, ale ze souhrnného vyjádření je zřejmé, že období bouřlivého cenového vývoje skončilo.

Bouřlivý vývoj skončil. Ceny zemědělských i průmyslových výrobců se výrazně zklidnily
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Ceny zemědělských výrobců se v září meziročně snížily o 0,2 procenta. Jednalo se již o sedmnáctý měsíc v řadě, kdy došlo k poklesu cen. Nicméně z dat je zřejmé, že tempo poklesu výrazně zpomaluje a ceny zemědělských výrobců mohou v následujících měsících začít mírně růst. V rostlinné výrobě došlo ke snížení cen o 2,9 procenta. Klesly hlavně ceny brambor o 21,2 procenta a obilovin o 5,9 procenta. Ceny ovoce se však zvýšily o 32,2 procenta a olejnin o 5,4 procenta. V živočišné výrobě stouply ceny o 4,1 procenta. Rostly hlavně ceny skotu o 8,9 procenta a mléka o 13,8 procenta. Ceny vajec však klesly o 10,6 procenta, drůbeže o 10,5 procenta a prasat o 8,8 procenta.

V září došlo k meziročnímu zvýšení cen průmyslových výrobců o 0,6 procenta. Jednalo se již o šestý měsíc v řadě, kdy ceny narůstaly. Zvýšily se například ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 5,0 procenta či ceny motorových vozidel, přívěsů a návěsů o 2,9 procenta. Prudký pokles cen byl zaznamenán u ropy a zemního plynu o 21,1 procenta. Ceny potravinářských výrobků klesly o 0,4 procenta, když došlo ke snížení cen hlavně u mlýnských a škrobárenských výrobků o 11,8 procenta a průmyslových krmiv o 7,5 procenta.

Ceny stavebních prací v září meziročně vzrostly o 1,9 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se nezměnily. Poptávka ve stavebnictví je zachraňována inženýrským stavitelstvím díky rekordní rozestavěnosti dálnic a dalších komunikací. Pozemní stavitelství se však trápí a klesá v něm produkce.

Více o cena

Štěpán Křeček
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BHS

Pracuje na pozici hlavního ekonoma u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Je autorem populárního podcastu Offline Štěpána Křečka, který si již poslechly statisíce lidí. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Aktuálně patří mezi nejcitovanější české ekonomy.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama