Bridgepoint chystá první nabídku akcií britské investiční firmy od roku 1994

Britská investiční firma Bridgepoint Group Plc a její akcionáři chystají první velkou primární nabídku...

Bridgepoint chystá první nabídku akcií britské investiční firmy od roku 1994
 Redakce
Redakce

Britská investiční firma Bridgepoint Group Plc a její akcionáři chystají první velkou primární nabídku akcií britské investiční společnosti za téměř tři desetiletí. Z prodeje akcií chtějí získat až 789 milionů liber (23,8 miliardy Kč). Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informace z dokumentů firmy, do kterých měla možnost nahlédnout. Obchodování s akciemi na burze v Londýně by mělo začít 21. července.

Primární nabídka má ohodnotit firmu až na 2,9 miliardy liber. Bridgepoint plánuje stanovit cenu akcie pro nabídku v rozmezí tři až 3,5 libry. Pokud by se společnost rozhodla využít i tzv. over-allotment opci, tedy prodat další akcie v případě vysoké poptávky, mohla by z prodeje získat až 907 milionů liber.

Reklama


Hodnota majetku ve správě Bridgepoint činí asi 27 miliard eur (693,6 miliardy Kč). Bridgepoint se zařadí mezi největší soukromé majetkové firmy s akciemi na londýnské akciové burze. Dvě největší jsou 3i Group a Intermediate Capital Group. Obě vstoupily na burzu v roce 1994. Od té doby jsou primární nabídky akcií soukromých investičních firem v Evropě velmi vzácné. Mnoho z největších hráčů zůstává v soukromém vlastnictví.


Zdroj: ČTK




"Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Informace jim rádi poskytnou osobní makléři, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama