Ceny ropy ztrácejí přes pět procent

Ceny ropy se dnes výrazně snižují a dostaly se na nejnižší úrovně zhruba za dva týdny. Vliv mají zhoršující se vyhlídky pro poptávku a také fakt, že se zmírnily obavy z výpadků v dodávkách suroviny na trh. Severomořská ropa Brent kolem poledne vykazovala pokles o 5,1 procenta a pohybovala se blízko 73,50 dolaru za barel.

Ceny ropy ztrácejí přes pět procent
 Redakce
Redakce

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela 5,3 procenta a sestoupila pod 70 dolarů za barel.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes opět snížila odhad letošního růstu celosvětové poptávky po ropě. Ke zhoršení letošního výhledu v pondělí přikročila rovněž Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Reklama

K poklesu cen ropy přispěla i pondělní zpráva listu The Washington Post, podle které izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl administrativě amerického prezidenta Joea Bidena, že je ochoten zasáhnout vojenské cíle v Íránu, místo jeho ropných a jaderných provozů. Izrael nyní připravuje odvetu za íránský raketový útok ze začátku října.

"Slábnoucí poptávka přiměla obchodníky k tomu, aby z cen ropy vypustili válečnou přirážku," uvedla podle agentury Reuters analytička Priyanka Sachdevaová ze společnosti Phillip Nova. "Geopolitické faktory nicméně ceny ropy nadále podporují. Bez nich by ceny ropy vzhledem ke zhoršujícím se vyhlídkám pro poptávku klesly ještě výrazněji," dodala.

IEA nyní předpokládá, že globální poptávka po ropě se v letošním roce zvýší o 862.000 barelů denně. Minulý měsíc přitom letošní růst odhadovala na 903.000 barelů denně. "Poptávka v Číně nadále zaostává za očekáváním a je hlavní brzdou celkového růstu," uvedla IEA ve své dnešní zprávě. Dodala, že v příštím roce by mohl nastat značný převis nabídky ropy nad poptávkou, pokud nedojde k výraznému narušení dodávek suroviny na trh.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama