ČEZ – tři komenty k Albánii

Společnost ČEZ se těsně před blížící se valnou hromadou (pátek 27.6.) může pochlubit reálnějším návrhem (dohodou) na narovnání situace v Albánii. Chcete se stát úspěšným investorem. Kontaktujte svého makléři hned.

ČEZ – tři komenty k Albánii
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Společnost ČEZ se těsně před blížící se valnou hromadou (pátek 27.6.) může pochlubit reálnějším návrhem (dohodou) na narovnání situace v Albánii. Zkusme učinit tři poznámky k uvedenému návrhu, z nichž nám vyplývá pozitivní, ale ne příliš silný impulz (související s Albánií) pro akcie ČEZ v tomto okamžiku.

1)       narovnání versus roční zisk

Z pohledu ročního hospodaření společnosti ČEZ půjde o vítaný, ale ne rozhodující příspěvek. Na rok 2014 předpovídá vedení ČEZ konsolidovaný jádrový zisk EBITDA ve výši 70,5 mld korun a čistý zisk kolem 27,5 mld korun. Průměrná roční splátka albánské náhrady činí však necelých 525 mil korun za současného kurzu české koruny vůči euru a počítáme-li s první splátkou již letos (další mají následovat až do roku 2018).

Reklama

2)       narovnání versus celkové albánské výdaje

Společnosti ČEZ se v podobě dohody o narovnání s albánskou stranou opticky vrací prakticky celá částka 102 mil EUR, za kterou koupila většinový podíl (76%) v albánské distribuční společnosti OSSH. Dohoda o narovnání zní na 100 mil EUR, z nichž 4,5 již ČEZ obdržel, a zbývajících 95,5 mil EUR dostane postupně v ročních splátkách do roku 2018.

ČEZ již dříve uvedl, že do Albánie investoval celkem asi 200 mil EUR, ve kterých byly kromě kupní ceny i poskytnuté půjčky a nesplacené pohledávky (za služby). To jsou zhruba peněžní výdaje, které v porovnání s očekávanými příjmy z náhrady ukazují, že celková bilance albánské investice zůstane po narovnání ztrátová.

Reklama

Pro ilustraci je dále uveden graf, jak Albánie postupně přispívala a ukrajovala z jádrového zisku EBITDA.

3)       narovnání versus skutečná úhrada

Dohoda o narovnání obecně nemusí automaticky znamenat obdržení hotovosti. V tomto případě může být otázkou, zda a v jaké výši bude mít Albánie na splátky hotové peníze. Albánský veřejný dluh činil v roce 2013 70,5% HDP a podle očekávání albánské vlády by měl v tomto roce vrcholit na 72,1% HDP.

Albánii patrně vypomůže Evropská unie, která může mít také zájem na jednání s Albánií o jejím členství v EU. Izolovaný a možná hospodářsky nestabilní ostrůvek v Evropě není v jejím zájmu. Splácení náhrady nemusí být tedy v principu ohroženo, nicméně v tomto kontextu může být úspěchem, pokud by ČEZ obdržel první splátku již v letošním roce. Konec konců běží ještě čas na splnění odkládacích podmínek.

Z výše uvedených poznámek lze usuzovat, že impulz pro akcie ČEZ by měl být vlivem dohody o narovnání pozitivní. S nadsázkou lze totiž takový krok hodnotit kladně bez ohledu na jeho výši, neboť je a bude dobré, že se vůbec něco podařilo vymoci.

Na druhé straně nemůže být tento impulz nějak výrazný, neboť z pohledu ročního hospodaření nepředstavuje zásadní faktor.

""

Chcete se také stát spolumajitelem úspěšné firmy?

Odborníci v BHS Vám rádi doporučí vhodnou investici. BHS je úspěšným obchodníkem na trhu více než 20 let. Vyplňte kontaktní formulář a naši odborníci Vám pomohou výhodně investovat. 

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama