Čínská automobilka Chery uvažuje o nabídce akcií v Hongkongu

Čínská společnost Chery Holdings uvažuje o primární veřejné nabídce (IPO) akcií své automobilové divize v Hongkongu. Nabídka by mohla divizi Chery Automobile ohodnotit asi na 50 miliard jüanů (více než 164 miliard Kč). Uvedla to dnes agentura Bloomberg, která se odvolává na informované zdroje.

Čínská automobilka Chery uvažuje o nabídce akcií v Hongkongu
 Redakce
Redakce

Chery Automobile je jedním z největších čínských vývozců automobilů a jednou z mála čínských automobilek, s jejímiž akciemi se neobchoduje na burze. Je důležitou součástí skupiny Chery, která se zabývá také finančními službami a nemovitostmi.

Po letech poklesu se zdá, že trh s primárními nabídkami v Hongkongu začíná z hlediska objemu ožívat. Přispěly k tomu i přísliby stimulačních opatření Pekingu z minulého měsíce, které vyvolaly prudký růst cen čínských akcií.

Reklama

Automobilka Chery byla založena v roce 1997 a v Číně i v zahraničí prodává auta pod značkami Chery, Arrizo a Tiggo. Snaží se expandovat do zahraničí, včetně Evropy. Do konce roku 2025 plánuje zahájit sériovou výrobu ve Vietnamu, v první fázi tam chce investovat 800 milionů USD (18,5 miliardy Kč).

Chery loni uvedla, že plánuje zřídit dceřinou společnost v Evropě, která by prodávala auta přímo zákazníkům v Británii, Německu a ve Francii. Letos plánovala spustit výrobu elektromobilů ve Španělsku, agentura Bloomberg ale v září uvedla, že kvůli zavedení předběžných cel na dovoz čínských elektromobilů do EU svůj plán o rok odloží.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama