Čínské akcie za sebou mají díky oznámeným stimulům nejlepší den za čtyři roky

Akcie v pevninské Číně za sebou mají nejlepší den za více než čtyři roky, optimismus těží z oznámených opatření na podporu ekonomiky. Hlavní index CSI 300, který zahrnuje největší firmy na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, zpevnil o 4,33 procenta na 3351,91 bodu.

Čínské akcie za sebou mají díky oznámeným stimulům nejlepší den za čtyři roky
 Redakce
Redakce

Je tak nejvýše od července 2020, ukazují burzovní statistiky. V Austrálii, kde zůstaly sazby beze změn, akcie klesly.

Čínská centrální banka dnes oznámila sérii opatření na podporu ekonomiky. Guvernér Pchan Kung-šeng na tiskové konferenci uvedl, že banka sníží o půl procentního bodu sazbu povinných minimálních rezerv, ačkoliv konkrétní načasování nesdělil. Sedmidenní reverzní repo sazbu pro zpětné odkupy centrální banka snížila z 1,7 na 1,5 procenta.

Reklama

Výrazné zisky si připsal také index Hang Seng, což je hlavní ukazatel vývoje na akciovém trhu v Hongkongu. Zpevnil o 4,13 procenta a den uzavřel na hodnotě 19.000,56 bodu. Zaznamenal tak nejlepší den zhruba za sedm měsíců.

Jinde v Asii se pozornost investorů zaměřila zejména k Austrálii, kde centrální banka ponechala svou základní úrokovou sazbu na 4,35 procenta. To je v souladu s očekáváním ekonomů, které oslovila agentura Reuters.

Index ASX/S&P 200, který je hlavním indikátorem akciové burzy v Sydney, oslabil o 0,13 procenta na 8142 bodů. Není ale daleko od historického maxima, na kterém se ocitl tento měsíc a které je nad 8246 body.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama