Divize Amazonu investuje 15,7 miliardy eur do datového centra

Chce výrazně posílit svou přítomnost ve Španělsku...

Divize Amazonu investuje 15,7 miliardy eur do datového centra
 Redakce
Redakce

Cloudová divize americké technologické společnost Amazon investuje 15,7 miliardy eur (388 miliard Kč) do datového centra ve Španělsku. Chce výrazně posílit svou přítomnost v zemi, uvedla dnes agentura Reuters. Datové centrum vznikne v autonomní oblasti Aragonie na severovýchodě Španělska.

Region je už teď centrem společnosti Amazon ve Španělsku. Podle oblastní vlády se investice bude realizovat v průběhu deseti let. Vláda plán označila za "největší technologickou investici ve Španělsku a v jižní Evropě".

Reklama

Amazon uvedl, že nový plán nahradil předchozí záměr, který byl oznámen v roce 2021. Tehdy společnost vyčlenila pro Španělsko 2,5 miliardy eur. Díky investici bude až do roku 2033 v místních firmách každoročně vznikat odhadem v průměru 17.500 pracovních míst, uvedla americká firma.

"Rozhodnutí divize Amazon Web Services (AWS) vybrat si Španělsko nás staví do čela technologických inovací a umělé inteligence v Evropě," citoval Amazon ministra pro digitální transformaci Josého Luise Escrivu.

Reklama

Americký technologický gigant uvedl, že svá datová centra ve Španělsku bude plně napájet energií z obnovitelných zdrojů.

Různí poskytovatelé cloudových služeb, jako je AWS nebo Azure od Microsoftu, investují v Evropě do budování datových center mnoho peněz. V minulosti se soustředili do stejných regionů.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama