EU se ještě chystá snížit dodatečná cla na elektromobily z Číny

Evropská unie plánuje snížit konečná dodatečná cla na elektromobily z Číny, po zohlednění připomínek jednotlivých společností by maximální sazba měla činit 35,3 procenta. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters.

EU se ještě chystá snížit dodatečná cla na elektromobily z Číny
 Redakce
Redakce

Začátkem července EU zavedla na dovoz elektromobilů z Číny prozatímní dodatečná cla až 37,6 procenta platná po dobu maximálně čtyř měsíců.

V srpnu Evropská komise (EK) předložila návrh, podle kterého by u konečných cel maximální sazba měla činit 36,3 procenta. Součástí návrhu je i snížení dodatečného cla na dovoz elektromobilů americké společnosti Tesla vyrobených v Číně na 9,6 procenta z dříve ohlášených 20,8 procenta. Podle nového návrhu, upraveného po konzultacích se společnostmi, by navrhovaná sazba pro Teslu měla činit 7,8 procenta.

Reklama

Z dalších čínských automobilek by clo pro firmu BYD mělo zůstat na 17 procentech. Pro firmu Geely se sníží na 18,8 procenta z dříve navržených 19,3 procenta. Nejvyšší sazba se vztahuje na automobilky, které s Evropskou komisí nespolupracovaly na vyšetřování dopadu subvencí poskytovaných čínským výrobcům vládou v Pekingu. To se týká například automobilky SAIC.

Komise se rozhodla uvalit dodatečná cla na dovoz elektromobilů z Číny, protože Peking výrobce těchto aut podle názoru Bruselu nedovoleně subvencuje. V červenci EK stanovila předběžná cla pro automobilky spolupracující při vyšetřování subvencí na 20,8 procenta a pro nespolupracující automobilky na 37,6 procenta. Dodatečná cla jsou nad rámec standardního dovozního cla na automobily, které v EU činí deset procent.

Reklama

Evropská komise se ke zprávě odmítla vyjádřit. V srpnu předložila návrh konečných cel a Čína spolu s dotčenými společnostmi dostaly deset dní na předložení svých připomínek. Ty pak EK zohlednila při stanovení revidovaných celních sazeb, píše Reuters.

Návrh konečných cel bude muset schválit 27 států EU. Budou zavedena v případě, že kvalifikovaná většina 15 členů EU s podílem na počtu obyvatel 65 procent nebude proti.

Více o auto evropa EV

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama