Evropské akcie jsou na dalším rekordu, přispěli k tomu výrobci luxusního zboží

Evropské akcie jsou na dalším rekordu, panevropský akciový index STOXX Europe 600 zdolal hranici 527 bodů a odpoledne byl na cestě vykázat nejlepší týden za poslední měsíc. Daří se akciím výrobců luxusního zboží, kteří těží z oznámení, že francouzský koncern LVMH investoval do italského výrobce luxusních péřových bund Moncler.

Evropské akcie jsou na dalším rekordu, přispěli k tomu výrobci luxusního zboží
 Redakce
Redakce

Vliv mají částečně také opatření čínských úřadů na podporu ekonomiky.

Investoři si možná kladou otázku, zda po dosažení těchto rekordních hodnot existuje dostatečný impulz k růstu, řekla agentuře Reuters analytička Daniela Hathornová ze společnosti Capital.com.

Reklama

"Možná se dočkáme určité konsolidace," uvedla.

Dnešní zisky mírní opatrnost investorů před zveřejněním jádrového indexu výdajů na osobní spotřebu (PCE) ve Spojených státech. Tento ukazatel pozorně sleduje zejména americká centrální banka (Fed), když se zabývá měnovou politikou a výší úrokových sazeb.

Reklama

Akcie společnosti Moncler přidávaly kolem 14:00 SELČ přes devět procent. Investoři se domnívají, že LVMH by se v dlouhodobém horizontu mohla rozhodnout převzít celý podnik.

Akcie evropských výrobců luxusního zboží, jako je Hermès, Kering, Hugo Boss a Burberry, vykazovaly růst zhruba od dvou do čtyř procent. K růstu jim pomáhají také zprávy o stimulačních opatřeních v Číně a očekávání, že Peking ještě přistoupí k dalším stimulům. Tyto kroky prospívají rovněž evropským výrobcům luxusních automobilů, pro které je čínský trh rovněž velmi významný.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama