FED snížil navrhované zvýšení kapitálových požadavků pro největší americké banky

A to o více než polovinu po odporu ze strany sektoru a politiků. Michael Barr, vrchní regulátor Fedu v úterý oznámil revidovaný plán, který by největším věřitelům uložil zvýšení kapitálových požadavků o 9 %, což je méně než 19 % navrhovaných loni v létě.

FED snížil navrhované zvýšení kapitálových požadavků pro největší americké banky
Timur Barotov
Timur Barotov

Revidovaná pravidla jsou významným vítězstvím pro největší banky, které proti návrhu vedly lobbistickou kampaň. Kampaň argumentovala například tím, že zvýšená kapitálová pravidla omezí poskytování úvěrů, poškodí ekonomiku a zasáhnou menšinové komunity. To je rána pro Barra, který doufal že reforem využije k řešení přetrvávající slabiny amerického finančního systému (viz pád SVB).

Návrh z loňského léta se týkal bank s aktivy ve výši 100 miliard USD a více. Nyní se naprostá většina pravidel již nevztahuje na ty, které mají méně než 250 miliard dolarů. Obě přední americké politické strany předchozí návrhy kritizovaly. Tim Scott, hlavní republikán v bankovním výboru Senátu, uvedl, že by vytlačily „další peníze na okraj největší ekonomiky planety a z rukou lidí, kteří si poprvé pořizují bydlení, majitelů firem a lidí, kteří se snaží dosáhnout amerického snu“. Akcie amerických bank na tyto zprávy ale reagují mírným výprodejem. 

Reklama

Akcie banky JPMorgan Chase klesly až o 8 % poté, co provozní ředitel Daniel Pinto v úterý zmírnil očekávání ohledně úrokových výnosů. Uvedl, že prognózy Wall Streetu čistého úrokového výnosu, tedy rozdílu mezi tím, co banka vydělá na úvěrech a vyplatí na vkladech, jsou příliš optimistické. „Očekávání NII jsou trochu příliš vysoká,“ řekl Pinto, aniž by uvedl revidovaný odhad. „Příští rok bude o něco náročnější.“ Tato zpráva plně vykompenzovala jakékoli pozitivní dopady regulatorního vítezství bank nad Fedem a celý sektor amerických bank se ponořil do červených čísel. 

Ropa v úterý obnovila klesající trend a propadla se o více než 3 % poté, co ropná aliance OPEC snížila odhad růstu poptávky v letech 2024 a 2025. West Texas Intermediate se v úterý propadla o více než 3 % a pohybovala se poblíž 66 dolarů za barel. OPEC ve své měsíční zprávě uvedl, že v roce 2024 očekává růst poptávky po ropě o zhruba 2,0 milionu barelů denně, což je o 80 000 barelů méně než předchozí odhad. Ropná aliance rovněž mírně snížila svůj odhad růstu v roce 2025. Jedním z hlavních faktorů revize směrem dolů byla Čína, která se potýká s hospodářskými potížemi. V rámci energetické transformace se také stále více orientuje na zemní plyn, který je levnější a považovaný za čistší zdroj, než ropa.

Více o akcie burza

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama