GameStop opět prudce posílil, překvapil i uživatele Redditu

Akcie amerického prodejce videoher GameStop ve středu opět prudce posílily...

GameStop opět prudce posílil, překvapil i uživatele Redditu
 Redakce
Redakce

Akcie amerického prodejce videoher GameStop ve středu opět prudce posílily a více než zdvojnásobily cenu. Vývoj překvapil i uživatele sociální sítě Reddit, kteří stáli za prudkým lednovým růstem titulu. Obchodování bylo dvakrát přerušeno, ale akcie rostly i po uzavření burz.

"Můžeme si ujasnit, o co tu jde?" napsal jeden uživatel redditu. "Je pro ten 150procentní růst nějaký důvod?" ptal se další.

Reklama


Akcie GameStopu po překotném lednovém růstu, kdy přechodně přidaly až 1600 procent, v únoru převážně oslabovaly. Ve středu ale poté, co bylo jejich obchodování krátce před zavřením burz podruhé pozastaveno, posílily nakonec o 104 procenta na téměř 92 dolarů. Další desítky procent přidaly ještě po skončení obchodování.

Reklama


Od začátku února titul odepsal 72 procent, ale od začátku letošního roku má k dobru téměř 387 procent.


Den předtím oznámil GameStop bez udání důvodu odchod finančního šéfa Jima Bella. Podle amerických médií byl manažer nucen odstoupit na nátlak vlivných investorů, kteří nebyli zajedno ohledně budoucí firemní strategie.


Cenové turbulence společnosti GameStop a některých dalších firem na amerických burzách už mají důsledky. Kontrolní orgány ve Spojených státech je vyšetřují jako možnou manipulaci trhu.


Reddit byl podle webu BBC ve středu pro mnohé uživatele nedostupný. Firma neřekla, co výpadek způsobilo, ale uvedla, že problém identifikovala a napravila.


Zdroj: ČTK



"Přestože společnost GameStop v loňském roce uzavřela téměř 500 svých poboček, akcie společnosti lámou rekordy."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama