Hormuzský průliv a jeho role v cenách ropy

Uzavření Hormuzského průlivu by mohlo způsobit nárůst cen ropy až na 200 dolarů a mít vážné dopady na světový trh. Konflikt na Blízkém východě se stal ústředním tématem po eskalaci minulé úterý, kdy Írán v reakci na izraelskou invazi do Libanonu provedl raketový útok na Tel Aviv.

Hormuzský průliv a jeho role v cenách ropy
Jiří Tyleček
Jiří Tyleček

V současné době panuje napjatý klid, neboť Izrael zvažuje svou reakci. Na Netanjahua je vyvíjen stále větší tlak, aby se zaměřil na klíčové body íránské ekonomiky, a je možné, že rozhodnutí by mohlo být učiněno během několika příštích hodin.

V tomto scénáři je pozornost trhu upřena na ropu, která byla ovlivněna eskalací napětí v regionu. V posledních měsících cenu barelu ovlivňují spory mezi členy OPEC, pokles globální poptávky a potenciální znovuzvolení Donalda Trumpa. Nestabilita na Blízkém východě však opět vyhnala ceny ropy nahoru. Po úterním íránském útoku vzrostla cena ropy o více než 4 % a tento trend pokračoval i následující den, kdy došlo k dalšímu 2% nárůstu.

Reklama

Za tímto nárůstem cen se skrývá významná obava: potenciální zablokování Hormuzského průlivu, jednoho z nejdůležitějších světových uzlů pro přepravu ropy. Jakou roli však tento průliv hraje a jak může ovlivnit cenu ropy?

Co je Hormuzský průliv?

Hormuzský průliv je jednou z nejdůležitějších a nejstrategičtějších námořních cest na světě a životně důležitým uzlem pro celosvětovou přepravu ropy. Tento průliv, který se nachází mezi Ománem a Íránem a měří na šířku pouhé tři kilometry, spojuje námořní průjezd zemí Perského zálivu (Írán, Kuvajt, Saúdská Arábie, Bahrajn, Katar a Spojené arabské emiráty) s Arabským mořem a dalšími regiony mimo něj. Slouží jako spojnice mezi blízkovýchodními producenty ropy a klíčovými trhy v Asii a Tichomoří, Evropě a Severní Americe.

Reklama

Proč je Hormuzský průliv tak důležitý pro těžbu ropy?

Hormuzský průliv je jednou z hlavních světových námořních obchodních cest. Odhaduje se, že tento průliv zajišťuje přibližně 11,1 % světového námořního obchodu. Jeho vliv je ještě významnější v případě ropy. Podle posledních údajů Mezinárodní energetické agentury (IEA) se odhaduje, že touto oblastí prochází přibližně 30 % celkového světového obchodu s ropou. V období od ledna do října 2023 však toto číslo vzrostlo na téměř 40 %.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) uvedl, že v roce 2022 prošlo Hormuzským průlivem přibližně 21 milionů barelů ropy denně, což představuje 21 % celosvětové spotřeby ropných kapalin. V období od roku 2022 do první poloviny roku 2023 tvořil tok ropy tímto kanálem více než čtvrtinu celkového objemu celosvětově obchodované ropy po moři. Při započtení objemů ropy, surové ropy a kondenzátu, které prošly Hormuzským průlivem v letech 2020 až 2022, se celkový počet barelů zvýší na více než 2,4 miliardy barelů denně, což poukazuje na významný vliv této vodní cesty na celosvětový obchod s ropou.

Hormuzský průliv je hlavní exportní cestou pro ropu z Íránu, Saúdské Arábie, Iráku, Spojených arabských emirátů, Kuvajtu a Kataru, přičemž většina vývozu směřuje do Asie, zejména do Číny, Japonska a Indie. Po válce na Ukrajině a sankcích proti Rusku se však průliv stal důležitým také pro dovoz evropské ropy. Odhaduje se, že přibližně 5 % toku ropy procházející Hormuzským průlivem nyní směřuje do Evropy, což odpovídá přibližně 900 000 barelů denně. Před rusko-ukrajinským konfliktem činil tento dovoz přibližně 700 000 barelů denně, což znamená 25% nárůst dovozu ropy do Evropy.

Kromě ropy hraje Hormuzský průliv významnou roli také při přepravě dalších surovin, jako je propan nebo zemní plyn. Přibližně 31 % světového obchodu s propanem a 20 % obchodu se zemním plynem prochází touto oblastí. Blokáda v této oblasti by mohla mít vážné důsledky nejen pro ropu, ale i pro obchod s dalšími surovinami.

Írán v posledních letech několikrát pohrozil zablokováním Hormuzského průlivu, ačkoli k jeho úplnému uzavření nedošlo, s výjimkou zablokování v roce 1984 během íránsko-irácké války.

Jaké jsou scénáře pro další vývoj cen ropy?

Případná blokáda Hormuzu by mohla mít významné důsledky pro světový obchod. Odhaduje se, že v případě zablokování Hormuzského průlivu by cena ropy mohla dosáhnout přibližně 150 až 200 dolarů.

Současná cena ropy Brent se pohybuje kolem 75 dolarů za barel, ale v důsledku zvýšené produkce v zemích OPEC nebo nárůstu počtu elektromobilů v Číně by mohla spirálovitě klesnout až na 60 dolarů. Osud ropy v nadcházejících dnech bude do značné míry ovlivněn situací v Hormuzském průlivu.

Více o ropa cena

Jiří Tyleček
Jiří Tyleček
Head of Analysis XTB

Jiří Tyleček působí jako vedoucí analytického oddělení společnosti XTB. Na finančních trzích se aktivně pohybuje již více než 20 let. Během této doby se věnoval různým finančním i ekonomickým tématům. Pravidelně vystupuje v médiích a na konferencích s finančním zaměřením. Jeho zálibou je měnová politika a dění na komoditních trzích.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama