Hyundai postaví spolu se státním fondem továrnu v Saúdské Arábii

PIF bude vlastnit 70 a Hyundai 30 procent společného podniku...

Hyundai postaví spolu se státním fondem továrnu v Saúdské Arábii
 Redakce
Redakce

Jihokorejská automobilka Hyundai postaví spolu se státním saúdskoarabským fondem Public Investment Fund (PIF) továrnu na auta v Saúdské Arábii. PIF bude vlastnit 70 a Hyundai 30 procent společného podniku. Investice do projektu podle očekávání přesáhne půl miliardy dolarů (11,6 bilionu Kč). S odkazem na sdělení jihokorejské firmy, která působí i v České republice, to uvedla agentura DPA.

Hyundai je největší automobilkou v jižní Koreji a společně s menší sesterskou značkou Kia patří mezi deset největších výrobců automobilů na světě. Smlouva mezi Hyundai Motor a PIF byla podepsána v Rijádu při státní návštěvě jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola. Partnerství se společností Hyundai je součástí plánů PIF urychlit růst takzvaného automobilového ekosystému Saúdské Arábie, uvedl zástupce fondu Jazíd Humíd.

Reklama

Zahájení výstavby je naplánováno na příští rok. Nová továrna by měla od roku 2026 vyrábět 50.000 aut ročně. Z výrobní linky budou sjíždět jak vozidla se spalovacími motory, tak auta s elektromotory. Hyundai bude rovněž působit jako "strategický technologický partner, který podpoří vývoj nového výrobního závodu", uvedla jihokorejská automobilka. Podrobnosti o umístění továrny či o modelech, které se tam budou montovat, nebyly zveřejněny.

Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních aut u Žiliny na Slovensku.

Reklama


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama