Inflace v Německu v září klesla na 1,6 procenta, je nejníže od února 2021

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v září zpomalilo na 1,6 procenta ze srpnových 1,9 procenta. Inflace se tak nacházela na nejnižší úrovni od února 2021. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Za zpomalením inflace stály zejména ceny energií, které se meziročně snížily o 7,6 procenta.

Inflace v Německu v září klesla na 1,6 procenta, je nejníže od února 2021
 Redakce
Redakce

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie se inflace snížila na 1,8 procenta ze srpnových dvou procent. Její pokles byl o něco výraznější, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters zářijovou harmonizovanou inflaci odhadovali na 1,9 procenta.

Německo je největší ekonomikou používající euro. Inflace v Německu se nyní nachází pod dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB). Údaje o zářijovém vývoji spotřebitelských cen v celé eurozóně zveřejní v úterý evropský statistický úřad Eurostat. V srpnu meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně zpomalil na 2,2 procenta z červencových 2,6 procenta.

Reklama

ECB v červnu v reakci na zvolnění inflace zahájila snižování úrokových sazeb, aby tak podpořila hospodářský růst v eurozóně. Svou depozitní sazbu v červnu snížila o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. Tento měsíc sazbu zredukovala o další čtvrtinu procentního bodu na 3,50 procenta.

"Dnešní údaje o německé inflaci jsou pro Evropskou centrální banku dalším silným argumentem k tomu, aby vrátila na stůl možnost snížení úroků na říjnovém zasedání," uvedl analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama