Inflace zůstává zkrocená

V srpnu si hlouběji do kapsy sáhli milovníci neřestí, když zdražily lihoviny o 5,0 procenta, pivo o 4,4 procenta a tabákové výrobky o 6,5 procenta. Naopak ušetřili motoristé, kteří tankovali nejlevnější benzín od letošního ledna a nejlevnější naftu od července loňského roku.

Inflace zůstává zkrocená
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v srpnu na úroveň 2,2 procenta, což byla stejná úroveň jako v červenci. Inflace se pohybuje lehce nad svým cílem, ale udržuje se bezpečně ve svém tolerančním pásmu. To umožňuje, aby Česká národní banka dál pokračovala v postupném snižování úrokových sazeb, což podpoří ekonomický růst v příštím roce.  

Ceny zboží jsou pod kontrolou a ve svém úhrnu se zvýšily pouze o 0,5 procenta. Nadále jsou identifikovány problémy u cen služeb, které se ve svém úhrnu zvýšily o 5,0 procenta. Například ceny stravovacích služeb vzrostly o 6,8 procenta a ceny ubytovacích služeb o 8,5 procenta. Výrazně se zvyšují i ceny vodného o 10,9 procenta, stočného o 13,4 procenta, elektřiny o 8,2 procenta či tepla a teplé vody o 5,8 procenta.

Reklama

Podle údajů Eurostatu docházelo v období od prosince 2023 do července 2024 k nejrychlejšímu poklesu cen potravin ze všech zemí Evropské unie v České republice. Údaje Českého statistického úřadu však naznačují, že poklesu cen potravin na našem trhu dochází dech. Například cena mouky byla ještě v červnu meziročně levnější o 20,9 procenta. V červenci už sleva dosahovala pouze úrovně 15,4 procenta a v srpnu došlo k dalšímu snížení slevy na 10,6 procenta. Podobný vývoj byl zaznamenán i u dalších položek.

Horší je situace u ceny másla, která zrychlila svůj meziroční růst z červnových 11,5 procenta na červencových 15,2 procenta a srpnových 22,4 procenta. Podobný vývoj byl zaznamenán i u čokoládových výrobků či nealkoholických nápojů. Celkově ceny potravin sice dál působí na snižování cenové hladiny, ale toto působení má stále mírnější efekt.

Více o inflace ekonomika česko

Štěpán Křeček
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BHS

Pracuje na pozici hlavního ekonoma u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Je autorem populárního podcastu Offline Štěpána Křečka, který si již poslechly statisíce lidí. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Aktuálně patří mezi nejcitovanější české ekonomy.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama