Investoři očekávají velmi důležitou srpnovou zprávu o zaměstnanosti

Index S&P 500 klesl přibližně o 0,2 %, zatímco technologický Nasdaq Composite klesl o 0,3 %. Dow Jones Industrial Average mezitím uzavřel o 0,1 % výše. Výnos dvouletých státních dluhopisů klesl o téměř 12 bazických bodů na přibližně 3,76 %, což je nejnižší úroveň od roku 2024.

Investoři očekávají velmi důležitou srpnovou zprávu o zaměstnanosti
Timur Barotov
Timur Barotov

V průběhu proměnlivé středeční obchodní seance se krátce zdálo, že akcie přešly do kladných hodnot poté, co čerstvé údaje ukázaly další známky ochlazení trhu práce, což přimělo výnosy dluhopisů k poklesu a investory k posílení nadějí na rozsáhlejší snížení úrokových sazeb v roce 2024.

Nejnovější průzkum volných pracovních míst a fluktuace na trhu práce zveřejněný ve středu ukázal, že počet volných pracovních míst dosáhl v červenci nejnižší úrovně od ledna 2021 a snížil se výrazně více, než se očekávalo. Na konci července bylo otevřeno 7,67 milionů pracovních míst, což je pokles oproti 7,91 milionu v červnu. Poměr počtu nezaměstnaných pracovníků k počtu volných pracovních míst v červenci klesl na 1,07, což je pod průměrem pozorovaným v roce 2019 před pandemií a to je další známkou toho, že se poptávka po pracovní síle ochladila. Pracovníci stále obtížněji hledají nové zaměstnání.

Reklama

A to se mimo jiné potvrdilo i v rámci detailů nejnovější Béžové knihy Fedu - kompilace neoficiálních důkazů z terénu napříč regionálními distrikty Fedu - zveřejněné ve středu odpoledne „Zaměstnavatelé byli při najímání zaměstnanců vybíravější a méně často rozšiřovali své pracovní síly, což zdůvodňovali obavami o poptávku a nejistým ekonomickým výhledem,“ uvádí se ve zprávě. „V souladu s tím se uchazeči potýkali s rostoucími obtížemi a čelí delší době na získání zaměstnání. Vzhledem k tomu, že konkurence o zaměstnance se zmírnila a fluktuace zaměstnanců se snížila, pociťovaly firmy menší tlak na zvyšování mezd a platů.“

Prezident atlantského Fedu Raphael Bostic ve středu uvedl, že podle něj centrální banka nemůže čekat, až inflace dosáhne 2 %, aby mohla začít snižovat úrokové sazby - a že trh práce sice oslabil, ale není „slabý“. „Nesmíme udržovat restriktivní postoj příliš dlouho,“ napsal Bostic v eseji před zasedáním Fedu, které se uskuteční za dva týdny. „Domnívám se, že nemůžeme čekat, až inflace skutečně klesne až na 2 %, abychom začali s odstraňováním restrikcí, protože bychom tím riskovali narušení trhu práce, které by mohlo způsobit zbytečnou bolest a utrpení.“ Bosticovy komentáře přicházejí před vládní zprávou o zaměstnanosti, která má být zveřejněna v pátek a od níž představitelé Fedu očekávají směr vývoje na trhu práce.

Bostic uvedl, že míra nezaměstnanosti sice vzrostla na 4,3 %, ale je těsně nad dlouhodobou projekcí Fedu, která činí 4,2 %. Dodal, že dvanáctiměsíční klouzavý průměr vytvořených pracovních míst je stále zdravý, a to 209 000 nových pracovních míst měsíčně až do července 2024. Poznamenal také, že ačkoli míra najímání zaměstnanců klesla zpět na úroveň před pandemií, počet volných pracovních míst, ačkoli se snížil, zůstává nad pandemickou úrovní. „Mezi podnikatelskými kontakty necítím hrozící krach nebo paniku,“ napsal Bostic. „Nicméně údaje a naše zpětná vazba z řad občanů popisují ekonomiku a trh práce, které ztrácejí dynamiku.“

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama