Jak obhájí Fed snížení úrokových sazeb?

Jak obhájí Fed snížení úrokových sazeb?
Vít Mikušek
Vít Mikušek

Vprostřed pracovního týdne bude množství nových dat omezené, dnes se budeme věnovat pouze zahraničí. Den již před několik okamžiky otevřela statistika obchodní bilance v Německu za měsíc srpen. Trh očekával, že saldo zůstane aktivní a mírně se zvýší z červencových 16,8 mld. na 18,4 mld. EUR. Skutečnost však byla ještě lepší, když export posílil výrazněji a zahraniční obchod vykázal přebytek ve výši 22,5 mld. EUR. Pozitivní výsledek jde ruku v ruce se včerejším zlepšením v průmyslu, kde objem produkce v srpnu meziměsíčně vzrostl o překvapivých 2,9 %, což je zatím nejvyšší nárůst v jinak slabém letošním roce.

V průběhu dne budou investoři sledovat zejména zprávy o průběhu konfliktu na Blízkém východě, v jehož důsledku panuje vyšší volatilita na trzích. Ve večerních hodinách pak bude zveřejněn zápis z posledního měnově-politického zasedání amerického Fedu. Materiál by měl přiblížit debatu, která i v převážně centristickém až „jestřábím“ prostředí Federálního výboru pro otevřený trh vedla k razantnímu zahájení cyklu uvolňování měnové politiky, kdy Fed v září snížil úrokové sazby o 50bb. V souvislosti s překvapivě silnými novými daty z trhu práce trh do konce roku zaceňuje postupné snižování sazeb už jen o 25bb (listopad a prosinec), naše prognóza čeká jedno ze snížení ve výši 50bb.

Reklama

Pohled zpět:              

Včera byl zveřejněn vývoj maloobchodních tržeb v tuzemské ekonomice v měsíci srpnu, kdy došlo k překvapivému zlepšení. Bez prodejů aut tržby meziročně vzrostly o 5,3 %, naše i tržní prognóza přitom očekávala růst poblíž 4 %. Hlavním faktorem za tímto nárůstem byly ceny pohonných hmot, které v průběhu srpna klesaly, což zřejmě stimulovalo řidiče k větším nákupům a předzásobení. Ke zrychlení růstu došlo i v případě nepotravinářského zboží, kde tržby rostly o 7,2 %. U potravinářského zboží byl meziroční nárůst výrazně nižší (1,6 %) a ve srovnání s předchozím měsícem zde došlo dokonce k poklesu o 1,2 %. To ukazuje na poměrně omezenou ochotu spotřebitelů utrácet v obchodech, ačkoli oproti propadům v minulém roce jde o značné zlepšení. Podobný vývoj by měl přetrvávat i ve zbytku roku, což by se projevilo cca 4% růstem maloobchodu za celý rok.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=5286

Současně s maloobchodem byla publikována i aktuální míra nezaměstnanosti dle MPSV ke konci září, která mírně vzrostla na 3,9 % (vs 3,8 % v srpnu). Růst evidovaných uchazečů byl o něco rychlejší, než očekávala naše i tržní prognóza. Přesto však trh práce zůstává v solidní kondici, když na jednoho uchazeče v průměru připadá 0,91 otevřených pracovních míst a míra nezaměstnanosti neohrožuje hospodářský růst. Zaměstnavatelé se spíše snaží udržet stávající zaměstnance, což ponechává prostor pro silný růst mezd otevřený.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=5287

Akciovým trhům ve Spojených státech se včera dařilo v souvislosti s určitým poklesem napětí ohledně konfliktu na Blízkém východě, když se objevila naděje na uzavření míru mezi Izraelem a hnutím Hizballáh. Cena ropy v souvislosti s těmito zprávami klesla o více než 4 %. Výkonnost evropských trhů byla horší, německý index DAX poklesl o 0,2 %, pražský index PX zakončil den takřka beze změny. Koruna mírně posílila a ve večerních hodinách se obchodovala kolem úrovně 25,32 EUR/CZK.

Vít Mikušek
Vít Mikušek
analytik Raiffeisen Bank

Vít Mikušek je makroekonomickým analytikem Raiffeisenbank se zaměřením na oblast finančních trhů. Vystudoval magisterský obor Ekonomie a finance na Institutu ekonomických studií FSV UK, v rámci souběžného bakalářského studia na VŠE a FSV UK se věnoval teoretické ekonomii a veřejné politice. Do oblastí jeho zájmu patří globální politická ekonomie a finanční trhy včetně disruptivních technologií a kryptoměn. Před nástupem do Raiffeisenbank strávil 1,5 roku na výzkumné stáži na Yokohama National University v Japonsku.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama