Vít Mikušek

Vít Mikušek
analytik Raiffeisen Bank

Vít Mikušek je makroekonomickým analytikem Raiffeisenbank se zaměřením na oblast finančních trhů. Vystudoval magisterský obor Ekonomie a finance na Institutu ekonomických studií FSV UK, v rámci souběžného bakalářského studia na VŠE a FSV UK se věnoval teoretické ekonomii a veřejné politice. Do oblastí jeho zájmu patří globální politická ekonomie a finanční trhy včetně disruptivních technologií a kryptoměn. Před nástupem do Raiffeisenbank strávil 1,5 roku na výzkumné stáži na Yokohama National University v Japonsku.

Týden uzavře spotřebitelská nálada v eurozóně

Dnes jsme již před pár okamžiky zaznamenali první ranní data, která zachycují vývoj cen průmyslových výrobců (PPI) v Německu. Tržní odhady tentokrát nepočítaly v průměru s žádným cenovým růstem, což dnešní data nepotvrdila, když v meziměsíčním srovnání v srpnu došlo k růstu o 0,2 %.

Jak dnes rozhodne Fed na svém zasedání?

Dnes nás v průběhu dne čeká zveřejnění finálních dat o inflaci v eurozóně, která se pomalu přibližuje k inflačnímu cíli, ačkoli jeho dosažení zůstává hudbou budoucnosti. Očekáváme, že meziroční růst cen i v srpnu dosáhl výše 2,2 %. V meziměsíčním srovnání by pak inflace měla mírně stoupnout z 0,0 % v červenci na 0,2 % v srpnu.

Týden v opratích americké centrální banky

Zasedání americké centrální banky se přibližuje čím dál více a trh již velmi nedočkavě vyhlíží, k jakému kroku tento týden Fed přistoupí. Jeho středeční rozhodnutí bude pravděpodobným hybatelem trhu v průběhu celého týdne, ať už skrze stále měnící se očekávání či později skrze následné reakce.

Spadla inflace v srpnu pod 2% hranici?

O dnešní hlavní ekonomické události je jasno. Již za pár okamžiků Český statistický úřad zveřejní, jak se vyvíjela tuzemská cenová hladina během měsíce srpna. Podle průzkumu agentury Bloomberg panuje až neobvykle vzácná shoda v rámci analytické obce, že inflace meziměsíčně stagnovala.

Koruna zůstává na úrovni 25 EUR/CZK

Česká koruna uzavřela další klidný týden, ve kterém se stabilizovala těsně nad hranicí 25 EUR/CZK navzdory zvýšené volatilitě na finančních trzích. Většina týdne byla v režii dat z USA, kde velkou roli hrály zejména postupně zveřejňované dílčí statistiky z tamního trhu práce.

Týden ve znamení inflace a zasedání ECB

Kromě široce očekávaného snížení depozitní sazby o 25bb dojde i ke zúžení rozpětí mezi hlavní sazbou pro refinanční operace a depozitní sazbou na 15bb, hlavní sazba by tak měla spadnout z aktuálních 4,25 až na 3,65 %.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama