Japonské automobilky vyvinou nové motory upravené pro elektromobily

Předpokládají, že jejich snaha pomůže dekarbonizaci...

Japonské automobilky vyvinou nové motory upravené pro elektromobily
 Redakce
Redakce

Japonský výrobce vozidel Toyota Motor a menší automobilky Subaru a Mazda budou vyvíjet nové motory, které budou speciálně přizpůsobené potřebám elektrifikace. Firmy to dnes uvedly ve společném sdělení. Předpokládají, že jejich snaha pomůže dekarbonizaci tím, že spalovací motory učiní kompatibilními s alternativními zdroji paliva, jako jsou elektronická paliva a biopaliva.

"U těchto motorů se každá ze tří společností zaměří na optimalizaci integrace s motory, bateriemi a s dalšími elektrickými pohonnými jednotkami," uvedly automobilky. Zavázaly se také, že budou vyrábět kompaktnější motory, které umožní snížit kapoty.

Reklama

Toyota těžila z rozšíření benzinových a elektrických hybridů na trzích, jako jsou Spojené státy. Teď, když zájem zákazníků o elektromobily uvadá, firma doufá, že kompaktnější motor pomůže změnit design vozidel tím, že ušetří místo pod kapotou.

"Když to zaujme, bude se to prodávat. A zvýší se i zisk," řekl minulý týden novinářům na okruhu Fuji Speedway technologický ředitel společnosti Hiroki Nakadžima. "Pokud to nezaujme, nikdo si to nekoupí," dodal.

Reklama

Dnešní oznámení podle agentury Reuters dokládá úzké vazby Toyoty na Subaru a Mazdu. Toyota vlastní přibližně pětinový podíl v Subaru a zhruba pět procent v Mazdě.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama