Kdo bude platit za předčasné splacení hypotéky desetitisíce navíc a kdo ne? Přehled!

Banky v České republice od září 2024 zavádějí nová pravidla pro předčasné splácení hypoték. Podle novely zákona o spotřebitelských úvěrech mohou banky účtovat poplatek až 0,25 % z předčasně splacené částky za každý započatý rok do konce fixace, maximálně však 1 %. Tato změna platí pro nové hypotéky sjednané po 1. září 2024.

Kdo bude platit za předčasné splacení hypotéky desetitisíce navíc a kdo ne? Přehled!
 Redakce
Redakce

Klienti tak při předčasném splacení mohou zaplatit tisíce korun navíc, což má omezit „úvěrovou turistiku“ mezi bankami a poskytnout bankám větší jistotu.

Český trh s hypotékami se od září 2024 mění díky novele zákona o spotřebitelských úvěrech, která se zaměřuje na předčasné splácení hypoték. Od 1. září 2024 mohou banky účtovat klientům za předčasné splacení mimo termín fixace až 0,25 % z nesplacené částky za každý započatý rok do konce fixace, maximálně však 1 %. Novela se vztahuje pouze na nové hypotéky sjednané po tomto datu, zatímco stávající úvěry budou upraveny podle nových pravidel až po skončení aktuální fixace.

Reklama

Místo tisícovky i desetitisíce bankám navíc

Banky, včetně České spořitelny, Komerční banky, ČSOB a dalších, už od září 2024 plánují plně využívat těchto nových pravidel. Výsledkem je, že klienti, kteří chtějí předčasně splatit svou hypotéku, mohou nyní zaplatit tisíce korun navíc oproti předchozímu stavu. Poplatky za předčasné splacení hypoték, které byly dříve limitovány administrativními náklady do 1 000 Kč, nyní mohou zahrnovat i náklady spojené s financováním hypotéky. Výsledkem tak může být, že při předčasném splacení 2 mil. Kč u hypotečního úvěru, zaplatíte bance klidně i 20 tisíc jako poplatek.

Odborníci však varují, že výhodnost předčasného splacení bude záviset na individuálních podmínkách každé hypotéky a klienta. V některých případech se i přes nové poplatky může vyplatit přejít k jiné bance s výhodnější úrokovou sazbou. Změny v legislativě mají také omezit tzv. úvěrovou turistiku mezi bankami a poskytnout bankám větší jistotu při financování hypoték.

Bezplatné splacení části úvěru

Novela také rozšiřuje možnosti bezplatného splacení hypotéky o případy rozvodu a prodeje nemovitosti po dvou a více letech od její koupě. Tyto změny se projeví především u nových hypoték, zatímco stávající smlouvy budou až do konce fixačního období řízeny stávajícími pravidly. Předčasné splacení hypoték se tak od září 2024 stává nákladnějším, což by mohlo ovlivnit rozhodování klientů o refinancování a přechodu k jiným bankám. Banky však nadále umožní bezplatné splacení části úvěru každý rok k výročí smlouvy.

Více o hypotéka real estate nemovitosti česko

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama