Komoditní shrnutí: Ropa, zlato, zemní plyn a cukr

Ropa WTI opět testuje klíčovou oblast podpory pod 73 dolary za barel. Sezónnost cen zlata naznačuje, že v tomto období dosáhne lokálního vrcholu a může dojít ke korekci, která by mohla trvat až do listopadu. Pravděpodobnost snížení sazeb do konce roku se mírně snížila.

Komoditní shrnutí: Ropa, zlato, zemní plyn a cukr
Jiří Tyleček
Jiří Tyleček

Ropa:

  • Libye částečně obnovila těžbu ropy, aby uspokojila vlastní spotřebu. Vzhledem k tomu,že většina vývozu zůstává pozastavena, můžeme očekávat nedostatek až 1 milionubarelů denně.
  • Podle zahraničních zdrojů se produkce ropy v zemích OPEC snížila o více než 300 tis.barelů denně, a to především v důsledku omezení ze strany Libye.
  • Stojí za zmínku, že od října plánuje OPEC+ vrátit na trh 180 tis. barelů denně, což byvyrovnalo svévolné škrty do září 2025.
  • Podle některých zdrojů OPEC+ situace v Libyi a očekávání snížení sazeb podporujípříslib návratu produkce.
  • Společnost Exxon se domnívá, že poptávka po ropě zůstane v následujících letech silnáa přesáhne 100 milionů barelů denně. Studie společnosti ukazuje, že i v případě, že bykaždé auto prodané po roce 2035 bylo elektrické, poptávka po ropě by se udržela naúrovni 85M barelů denně, což volá po nedostatečných investicích do těžby.
  • Exxon odhaduje přirozený pokles těžby ropy o 15 % ročně bez dalších investic, zatímcoIEA přichází s odhadem 8 %.
  • Bez dodatečných investic odhaduje společnost Exxon 400% nárůst cen v letech 2030 až2035, pokud nebude klesající produkce nahrazena.
  • Ceny ropy klesly na úroveň blízkou těm ze začátku roku a zásoby se poměrně výrazněsnížily. Je však také zřejmé, že se blížíme k sezónnímu minimu zásob.
  • Crack spread v USA naznačuje, že poptávka po pohonných hmotách není v současnédobě nijak zvlášť vysoká a klesá pod lokální minima z listopadu, což naznačuje možnýdalší tlak na prodej ropy.

Zlato:

Reklama
  • Zlato: Cena zlata zůstává vysoká, ale ustupuje pod 2500 USD za unci.
  • Stojí za zmínku, že září je historicky nejhorším měsícem z hlediska sezónnosti pro zlato,pokud vezmeme v úvahu období posledních 5-10 let.
  • Budoucí trajektorie zlata bude do značné míry záviset na americkém dolaru, který sevýrazně propadl i po ochlazení očekávání snížení sazeb do konce roku 2024.
  • Riziko neochoty Fedu prosadit snížení sazeb o 50 bb by mohlo dále zmírnit očekáváníagresivního snižování sazeb, což by mohlo dále táhnout cenu zlata. V současné dobětrhy sázejí na 30% šanci na snížení sazeb o 50 bp v září.
  • Nejnovější zpráva NFP by mohla v nadcházejícím pátku zvýšit volatilitu na zlatě a určitrozsah zářijového snížení sazeb. Lepší údaje z trhu práce mohou posílit dolar a iniciovatzářijovou korekci zlata. Naopak slabší údaje - například růst zaměstnanosti kolem 100000 nebo nižší, nebo dokonce zvýšení míry nezaměstnanosti - by mohly zvýšit důvěruinvestorů v drastické snížení sazeb.

Natgas:

  • Ceny zemního plynu nadále rostou s tím, jak se snižuje výrazné contango na trhu.Kontango mezi říjnovými a listopadovými kontrakty kleslo z 22 % na 16 %. Oceněnílistopadového kontraktu ukazuje na úroveň kolem 2,50 USD/MMBTU.
  • Nedávné údaje ukázaly zvýšenou spotřebu plynu ve srovnání s pětiletými maximy, ktomu však došlo po období snížené poptávky. V současné době se poptávka po plynuvrací do pásma pětiletého průměru.
  • Těžba zůstává blízko 5letých maxim, ale počet plynových vrtných souprav nadáleprudce klesá a je na nejnižší úrovni od roku 2021.
  • Sezónnost naznačuje, že lokální dno již může být za námi. Další nárůst by však mohl býtvázán na tvar křivky. Nadcházející rolba si vyžádá zhruba 15 %.

Cukr:

  • Podle nejnovější zprávy ISO (Mezinárodní organizace pro cukr) má deficit na trhu scukrem pro sezónu 2023/24 dosáhnout 200 tis. tun. Dřívější odhady hovořily o deficitukolem 3 mil. tun, přičemž za změnou stojí nové odhady produkce.
  • ISO však uvádí pro sezónu 2024/25 deficit ve výši 3,5 mil. tun, který je způsobenpoklesem produkce ve srovnání se současnou sezónou. To se týká především Brazílie(pokles až o 3M tun).
  • Situace v Brazílii bude v nadcházejících měsících diktovat vývoj na trhu s cukrem, pokudnedojde ke zlepšení vyhlídek produkce v Indii, což by mohlo vést ke snížení vývozníchomezení z této země.
  • Slabý real v posledních měsících vyvíjel tlak na ceny cukru, i když silnější brazilskáekonomika by měla vést k oživení realu. Je však důležité připomenout, že nedávnéoslabení realu souviselo také s ukončením mnoha carry trades v důsledku posílení jenu.
  • Ceny cukru zůstávají pod tlakem kvůli oslabující ropě, která snižuje rentabilitu přeměnycukrové třtiny na etanol v Brazílii.

Více o komodity ropa zlato

Jiří Tyleček
Jiří Tyleček
Head of Analysis XTB

Jiří Tyleček působí jako vedoucí analytického oddělení společnosti XTB. Na finančních trzích se aktivně pohybuje již více než 20 let. Během této doby se věnoval různým finančním i ekonomickým tématům. Pravidelně vystupuje v médiích a na konferencích s finančním zaměřením. Jeho zálibou je měnová politika a dění na komoditních trzích.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama