Koruna zůstává na úrovni 25 EUR/CZK

Česká koruna uzavřela další klidný týden, ve kterém se stabilizovala těsně nad hranicí 25 EUR/CZK navzdory zvýšené volatilitě na finančních trzích. Většina týdne byla v režii dat z USA, kde velkou roli hrály zejména postupně zveřejňované dílčí statistiky z tamního trhu práce.

Koruna zůstává na úrovni 25 EUR/CZK
Vít Mikušek
Vít Mikušek

Přesto, že po znepokojivých výsledcích minulého reportu o zaměstnanosti z července přicházela v průběhu srpna poměrně robustní data za ostatní části americké ekonomiky, která navíc roste až 3% tempem, vstupem do září jako by finanční trhy opět přesunuly svou pozornost pouze na trh práce. Pohledem posledních dat však skutečně dochází k citelnému ochlazování, když ekonomika USA začíná přidávat méně a méně pracovních míst.

Výsledky zpravidla nenaplňují ani očekávání analytiků a dochází ke zpětným revizím předchozích dat směrem k ještě nižším hodnotám. To se projevuje poklesem výnosů dluhopisů i cen akcií. Americký dolar mezitím spíše vyčkává na zasedání Fedu příští týden. V souvislosti s obavami o ekonomickou situaci je stále na stole varianta snížení úrokových sazeb až o 50bb, což by mohlo dolar dále oslabit. Očekáváme však, že Fed přistoupí k opatrnější variantě, neboť jejich tzv. duální mandát vyžaduje soustředěnost jak na úroveň zaměstnanosti, tak na udržení cenové stability. Česká koruna mezitím také jen v omezené míře reaguje na příchozí data z tuzemské ekonomiky, kde nadále klesá průmyslová výroba. Tu sužuje nízká zahraniční poptávka, která se v červenci projevila i ve výraznějším propadu celkového exportu. Naopak domácí poptávka pohledem na maloobchodní tržby zůstává stále hnacím motorem růstu v tomto roce.

Tento týden bude pro změnu spíše v režii dat z eurozóny, kde ve čtvrtek zasedá Rada guvernérů ECB. Naše i tržní prognóza očekává, že po letní pauze dojde k obnovení cyklu uvolňování měnové politiky a ECB sníží sazby o 25bb. S platností týden po vyhlášení rozhodnutí dojde zároveň ke zúžení rozpětí na 15bb mezi depozitní sazbou (nyní 3,75 %) a hlavní sazbou pro refinanční operace (nyní 4,25 %). ECB chce tímto krokem minimalizovat volatilitu krátkodobých sazeb a zároveň formalizovat „prvenství“ depozitní sazby coby referenčního nástroje. V případě, že ECB ve čtvrtek sníží sazby o 25bb, hlavní sazba by skokově poklesla až na 3,65 %. Vzhledem k tomu, že tento krok byl oznámen s půlročním předstihem, trhy již pokles hlavní sazby zaceňují v rámci svých očekávání. Předpokládáme tedy, že vliv na korunu nebude zásadní, ačkoli může dojít k jejímu posílení. Tržní očekávání budou dále ovlivňována vývojem inflace, kterou tento týden kromě ČR zveřejňuje i Německo a Spojené státy.

Více o koruna česko peníze

Vít Mikušek
Vít Mikušek
analytik Raiffeisen Bank

Vít Mikušek je makroekonomickým analytikem Raiffeisenbank se zaměřením na oblast finančních trhů. Vystudoval magisterský obor Ekonomie a finance na Institutu ekonomických studií FSV UK, v rámci souběžného bakalářského studia na VŠE a FSV UK se věnoval teoretické ekonomii a veřejné politice. Do oblastí jeho zájmu patří globální politická ekonomie a finanční trhy včetně disruptivních technologií a kryptoměn. Před nástupem do Raiffeisenbank strávil 1,5 roku na výzkumné stáži na Yokohama National University v Japonsku.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama