Kvůli dopadům stávky zaměstnanců v USA zahájí Boeing dočasné propouštění

Americký výrobce letadel Boeing ve Spojených státech dočasně propustí řadu zaměstnanců, pro které teď nemá práci. Pracovníkům to dnes oznámil generální ředitel společnosti Robert Kelly Ortberg. Firma už v pondělí oznámila, že kvůli stávce zhruba 30.000 zaměstnanců v USA musí sáhnout k úsporným opatřením.

Kvůli dopadům stávky zaměstnanců v USA zahájí Boeing dočasné propouštění
 Redakce
Redakce

Zmrazila nabírání nových pracovníků a už v tu chvíli zvažovala i dočasné propouštění, informuje agentura Reuters.

"V nadcházejících dnech zahájíme dočasné propouštění, které se dotkne velkého počtu vedoucích pracovníků, manažerů a zaměstnanců v USA," uvedl Ortberg. "Plánujeme, že vybraní zaměstnanci budou po dobu trvání stávky každé čtyři týdny průběžně čerpat týdenní dovolenou," dodal s tím, že také on a další vedoucí pracovníci Boeingu "přijmou po dobu trvání stávky přiměřené snížení platu". Stávka zhruba 30.000 zaměstnanců Boeingu na západním pobřeží USA pokračuje šestým dnem.

Reklama

"Vím, že tato opatření vyvolají určitou nejistotu a obavy," napsal v pondělí v dopise zaměstnancům finanční ředitel Brian West. "Tato stávka významným způsobem ohrožuje naši obnovu, a proto musíme přijmout nezbytná opatření, abychom si udrželi hotovost a zajistili naši společnou budoucnost," dodal.

West rovněž uvedl, že stávka bude mít dopad i na dodavatelský řetězec podniku, protože firma přestane vydávat většinu objednávek na nákupy pro dodavatele dílů pro výrobu modelů 737, 767 a 777.

Reklama

Podle odhadu společnosti TD Cowen by stávka trvající zhruba 50 dní mohla Boeing připravit o tři až 3,5 miliardy USD (68 až 79,3 miliardy Kč). Poslední stávka zaměstnanců Boeingu v roce 2008 uzavřela závody na 52 dní a snížila denní tržby zhruba o 100 milionů USD.

Vedení společnosti bude podle ratingové agentury Fitch v případě delší stávky zřejmě potřebovat najít nové zdroje likvidity, aby dodrželo své finanční cíle a neriskovalo negativní dopady na úvěrový rating. Pokud stávka skončí dříve než za dva týdny, nemusela by rating ovlivnit, dodává Fitch.

Zaměstnanci, kteří se sdružují v odborovém svazu IAM 751, minulý týden nejprve výraznou většinou odmítli dohodu o nové kolektivní smlouvě a následně si odhlasovali zahájení stávky. Odboroví předáci, kteří dohodu vyjednali, ji přitom označovali za historickou a nejlepší, jakou kdy dokázali vyjednat.

Kromě zvýšení mezd o 25 procent zamítnutý návrh nového kontraktu obsahuje například vyšší příspěvky zaměstnavatele na penzi a zdravotní pojištění nebo garanci, že případný nový komerční model se bude vyrábět v regionu Seattlu. Odbory ale původně požadovaly zvýšení mezd o 40 procent.

Boeing ve druhém čtvrtletí prohloubil ztrátu na 1,44 miliardy dolarů (33,8 miliardy Kč), což je proti ztrátě 149 milionů USD (3,5 miliardy Kč) před rokem nárůst zhruba na desetinásobek. Firma v červenci přistoupila na mimosoudní uznání viny v případu dvou tragických nehod letadel 737 MAX z let 2018 a 2019. V rámci dohody zaplatí pokutu 243,6 milionu dolarů (5,6 miliardy Kč).

Více o boeing práce

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama