Nezaměstnanost v září mírně překvapila trh

Podíl nezaměstnaných v České republice v září mírně stoupl na 3,9 %. Od konce srpna, kdy míra nezaměstnanosti činila 3,8 %, byl růst evidovaných uchazečů o něco rychlejší, než očekávala naše i tržní prognóza. Přesto zůstává nezaměstnanost v tuzemské ekonomice nízká a neohrožuje hospodářský růst.

Nezaměstnanost v září mírně překvapila trh
Vít Mikušek
Vít Mikušek

Úřady práce evidovaly ke konci září necelých 291 tisíc uchazečů o zaměstnaní, což je o 4,5 tisíce více než v srpnu a o více než 27 tisíc více než v srpnu minulého roku. Oproti minulému měsíci jde o mírné zrychlení růstu evidovaných uchazečů, když se teprve se zpožděním projevuje horší sentiment v tuzemském hospodářství. Na přelomu letošního a příštího roku by podíl nezaměstnaných mohl dokonce opět překonat 4% hranici, v příštím roce však v spolu s očekávaným zrychlením ekonomického růstu předpokládáme opětovné snižování míry nezaměstnanosti.

Pohledem ze strany zaměstnavatelů je zřejmé, že podniky letos již nejsou ochotny nabírat nové zaměstnance v takové míře jako v předchozím roce, když počet volných pracovních míst meziročně klesl o 17 tisíc na aktuálně nahlášených 264 tisíc, ačkoli meziměsíčně jde o mírný nárůst (+1,4 tisíce míst). Na jednoho uchazeče tak aktuálně připadá 0,91 otevřených pracovních míst, zároveň stále panují značné rozdíly mezi okresy. Situace zůstává nejsložitější v Karviné, kde je hlášených více než 10 uchazečů na 1 volné pracovní místo.

Reklama

Z regionálního hlediska došlo v září k meziměsíčnímu nárůstu celkem v 66 okresech. Nejvyšší nárůst nastal v Benešově (+7,7 %), přičemž rozdíl mezi nižšími příčkami se tentokrát značně zúžil. Druhé největší zvýšení zaznamenal Rakovník (+6,5 %), dále Teplice (+6,4 %), Jičín (+6,3 %) a jako poslední překonaly 6% zvýšení i Klatovy (+6,2 %). Nejvyšší nezaměstnanost panuje stále v okrase Most (8,6 %) a v Karviné (8,4 %). K poklesu došlo v 11 okresech, nejnižší míru nezaměstnanosti vykazuje stále Praha-východ (1,5 %) a Praha-západ (1,7 %), kde se nezaměstnanost dlouhodobě drží pod 2 %.

Míra nezaměstnanosti se nadále vyvíjí v souladu s naší prognózou, ačkoli v minulém měsíci došlo k mírně vyššímu růstu podílu nezaměstnaných, než jsme očekávali. Na trhu se tak se zpožděním projevil horší ekonomický sentiment, který v předchozích měsících, a zejména v předchozím roce, omezoval růst tuzemského hospodářství. Trh práce však zůstává napjatý, zaměstnavatelé ve velké míře nepropouštějí a tlak na růst mezd zůstává silný. V průměru by v letošním roce měla míra nezaměstnanosti zůstat pod 4 % a v příštích letech opět klesat.

Vít Mikušek
Vít Mikušek
analytik Raiffeisen Bank

Vít Mikušek je makroekonomickým analytikem Raiffeisenbank se zaměřením na oblast finančních trhů. Vystudoval magisterský obor Ekonomie a finance na Institutu ekonomických studií FSV UK, v rámci souběžného bakalářského studia na VŠE a FSV UK se věnoval teoretické ekonomii a veřejné politice. Do oblastí jeho zájmu patří globální politická ekonomie a finanční trhy včetně disruptivních technologií a kryptoměn. Před nástupem do Raiffeisenbank strávil 1,5 roku na výzkumné stáži na Yokohama National University v Japonsku.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama