Novo Nordisk získal v Číně povolení pro svůj populární přípravek na hubnutí

Silná poptávka po přípravku Wegovy ve Spojených státech a dalších zemích vedla k prudkému růstu ceny akcií...

Novo Nordisk získal v Číně povolení pro svůj populární přípravek na hubnutí
 Redakce
Redakce

Čína schválila používání populárního přípravku na hubnutí Wegovy, který vyrábí dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk. Dnes o tom informují zahraniční média. Čína je druhou největší ekonomikou na světě ze Spojenými státy a podle odhadů je zemí s nejvyšším počtem lidí trpících nadváhou či obezitou, uvedla agentura Reuters.

Silná poptávka po přípravku Wegovy ve Spojených státech a dalších zemích vedla k prudkému růstu ceny akcií společnosti Novo Nordisk. Firma se tak v loňském roce stala nejhodnotnějším veřejně obchodovaným podnikem v Evropě.

Reklama

Čínská studie z roku 2020 odhaduje, že počet lidí s nadváhou v Číně se do roku 2030 vyšplhá na 540 milionů. To představuje téměř trojnásobek ve srovnání s úrovní z roku 2000. Počet obézních lidí v Číně se podle studie ve stejném časovém horizontu téměř zosminásobí a dosáhne 150 milionů.

Společnost Novo Nordisk nyní masivně investuje do výrobních kapacit, aby dokázala uspokojit poptávku po přípravku Wegowy. V pondělí oznámila, že investuje 4,1 miliardy dolarů (zhruba 95 miliard Kč) do výstavby nového závodu ve Spojených státech.

Reklama

Novo Nordisk nyní ale čelí konkurenci ze strany amerického rivala Eli Lilly, který loni v USA začal nabízet přípravek na hubnutí Zepbound. Někteří analytici předpokládají, že Čína schválí přípravek Zepbound ještě v letošním roce nebo v první polovině roku příštího.

Patent společnosti Novo Nordisk na semaglutid, který je účinnou látkou přípravku Wegovy, navíc v Číně za necelé dva roky vyprší a tamní výrobci už pracují na vývoji neznačkových verzí přípravku. V Evropě bude patent platit do roku 2031 a ve Spojených státech ještě o rok déle.

 

Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama