Objem hypoték v září klesl, úrokové sazby se mírně snížily

V září došlo na českém hypotečním trhu k poklesu objemu poskytnutých hypoték na 24,2 miliardy korun, což je o 8,1 miliardy méně než v mimořádně silném srpnu. Tento propad je spojen s návratem trhu k běžnému vývoji po srpnovém růstu, který byl způsoben změnami v pravidlech předčasného splácení hypoték.

Objem hypoték v září klesl, úrokové sazby se mírně snížily
 Redakce
Redakce

Úrokové sazby nových úvěrů klesly jen nepatrně na 4,96 %.

Český hypoteční trh zaznamenal v září pokles objemu nově poskytnutých úvěrů o 8,1 miliardy korun, celkově tak dosáhl na 24,2 miliardy. Tento pokles navazuje na mimořádný srpnový nárůst, kdy se hypoteční trh vyznačoval vysokým zájmem o nové úvěry. Příčinou byl zejména zájem klientů o využití starších podmínek před změnou pravidel pro předčasné splácení hypoték, která vstoupila v platnost právě 1.září.

Reklama

Zářijové statistiky přinášejí návrat do běžnějšího vývoje. Banky v září poskytly celkem 5 232 nových hypoték, což je srovnatelná hodnota s červencem, ale ve srovnání se srpnem se jedná o pokles přibližně o 20 %. Tento vývoj ukazuje, že trh se postupně vrací k normálu, a to navzdory pozitivnímu spotřebitelskému sentimentu, který je podporován poklesem úrokových sazeb a větším zájmem o nákup nemovitostí.

Snížení sazeb a refinancování

Jednou z klíčových událostí, které se promítly do vývoje hypotečního trhu, byl mírný pokles úrokových sazeb nových úvěrů. Ty v září byly na 4,96 %, což je o něco méně než srpnových 4,98 %. Přestože se jedná o relativně malou změnu, je to další signál, že by úrokové sazby mohly v následujících měsících pokračovat v postupném poklesu. To by následně mohlo podpořit i zájem o nové úvěry, který by měl růst společně s dalším poklesem sazeb.

Reklama

Vedle nově poskytnutých hypoték klesl i objem refinancování úvěrů, ať už interního v rámci stejné banky, nebo z jiných institucí. Ačkoli refinancování po srpnovém jednorázovém růstu opět pokleslo, stále se drží mírně nad úrovní z letních měsíců. Tento jev odráží především opatrnost klientů a vyčkávání na další vývoj tržních sazeb, které reagují na globální ekonomické podmínky.

Výhled pro další měsíce

Podle ekonomů lze v nadcházejících měsících očekávat další mírné snížení úrokových sazeb. Tento vývoj by měl přinést vyšší zájem o hypoteční úvěry, zejména pokud tržní sazby zůstanou nízké. Na trhu se také objevují nabídky hypoték s nižšími sazbami, některé banky lákají na sazby pod hranicí 4 %, ale tato nabídka zatím nezaznamenala výrazný dopad na trh.

Zářijový pokles hypotečních úvěrů ukazuje na návrat k běžnějšímu vývoji po srpnovém nárůstu způsobeném změnami v pravidlech předčasného splácení. Přestože se objem úvěrů snížil, úrokové sazby mírně klesají, což by mohlo podpořit další růst hypotečního trhu v následujících měsících. Realitní trh mezitím nadále vykazuje zvýšenou aktivitu a rostoucí zájem o nemovitosti, čímž potvrzuje pozitivní výhled pro další období.

Více o hypotéka

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama