Ocelárna U.S. Steel odmítla nabídku na převzetí

Nabídek na převzetí celého podniku nebo jeho částí obdržela více...

Ocelárna U.S. Steel odmítla nabídku na převzetí
 Redakce
Redakce

Americká ocelárna United States Steel, která působí i na Slovensku, odmítla nabídku na převzetí za 7,3 miliardy USD (více než 160 miliard Kč) od konkurenční společnosti Cleveland-Cliffs a nyní zkoumá své další možnosti. Firma to uvedla v dnešním sdělení. Nabídek na převzetí celého podniku nebo jeho částí obdržela více, bližší podrobnosti k tomu ale nesdělila.

Cleveland-Cliffs učinila nabídku již koncem července, U.S. Steel ji však odmítla a označila za nepřiměřenou. Cleveland-Cliffs se rozhodla nabídku zveřejnit, aby se o ní dozvěděli akcionáři. Nabídnutá cena představuje ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií na burze prémii 43 procent.

Reklama

Spojení firmy Cleveland-Cliffs, která má v současnosti tržní kapitalizaci zhruba 7,5 miliardy USD, s U.S. Steel by vytvořilo globálního ocelářského giganta. Pomohlo by mu lépe konkurovat v odvětví, kterému z velké části dominuje Čína, uvedla agentura Reuters.

Nabídka na převzetí přišla poté, co U.S. Steel vykázala páté čtvrtletí za sebou pokles zisku a čtvrté čtvrtletí pokles tržeb. Od začátku letošního roku akcie firmy klesly o více než devět procent.

Reklama

Cleveland-Cliffs patří v oblasti akvizic mezi nejaktivnější firmy ve svém odvětví. V roce 2020 koupila společnost AK Steel Holding a rovněž americkou divizi ocelárny ArcelorMittal. Společnost dodala, že její nabídka na převzetí U.S. Steel má podporu odborového svazu United Steelworkers, který je největším odborovým svazem v ocelářském průmyslu v Severní Americe.

Firmu U.S. Steel v roce 1901 založili tehdejší titáni amerického průmyslu, jako byl John Pierpont Morgan či Andrew Carnegie. Současný generální ředitel David Burritt, který je ve funkci od roku 2017, zahájil transformaci firmy. V minulosti skomírající skupina se nyní orientuje spíše na opětovné využití kovového šrotu než na produkci oceli z rudy.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama