Odbyt Tesly se ve třetím čtvrtletí vrátil k růstu

Americký výrobce elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil odbyt zhruba o šest procent na 462.890 vozů. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Odbyt Tesly tak vykázal první meziroční nárůst za poslední tři čtvrtletí. Zaostal však za očekáváním některých analytiků, což vedlo k poklesu ceny akcií podniku.

Odbyt Tesly se ve třetím čtvrtletí vrátil k růstu
 Redakce
Redakce

Analytici podle průzkumu společnosti LSEG v průměru předpovídali, že Tesla ve třetím čtvrtletí dodá zákazníkům 469.828 vozů, napsala agentura Reuters. Akcie firmy kolem 16:00 SELČ ztrácely téměř šest procent.

Tesla se v poslední době podle agentury Reuters potýká mimo jiné s rostoucí konkurencí ve Spojených státech, slabou státní podporou prodeje elektromobilů v Evropě a slabšími spotřebitelskými výdaji v Číně.

Reklama

Americká automobilka si nicméně ve třetím čtvrtletí udržela vedoucí pozici na světovém trhu s elektromobily, o kterou v poslední době bojuje s čínským konkurentem BYD. Ten v období od července do září prodal 443.426 elektromobilů.

V celém loňském roce Tesla dodala zákazníkům 1,81 milionu vozů. Aby letos dosáhla stejné úrovně, musel by její odbyt ve čtvrtém čtvrtletí činit rekordních 516.344 vozů. Jinak by automobilka vykázala první celoroční pokles odbytu ve své historii, upozornil Reuters.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama