Online obchody hlásí skokový růst tržeb

Růst reálných mezd má pozitivní vliv na tržby obchodníků. Zákazníci výrazně častěji nakupují na internetu, kde mohou snadno porovnávat ceny. Online obchody v České republice navíc mohou těžit z robustní infrastruktury, která umožňuje levné a rychlé dodání zboží.

Online obchody hlásí skokový růst tržeb
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

V srpnu došlo k reálnému meziročnímu zvýšení maloobchodních tržeb o 5,3 procenta. Tržby obchodníků mohou dál narůstat díky zvyšování reálných mezd. Ty ve druhém čtvrtletí letošního roku narostly o 3,9 procenta. Navíc v obchodech již téměř nedochází ke zdražování výrobků. Výraznější zvyšování cen se týká pouze služeb, které v inflační epizodě zdražovaly pomaleji než výrobky.

Skvělé výsledky hlásí online obchody, kterým meziročně narostly tržby o 16,1 procenta. Díky snadnému porovnání cen je možné nakupovat na internetu výhodněji než v kamenných obchodech, které zákazníci mají ve svém okolí. Nákupy na internetu jsou navíc podpořeny cílenou reklamou, která je oproti klasickým reklamám levnější a efektivnější.

Prudký růst tržeb o 14,0 procenta byl zaznamenán u kosmetiky a toaletních výrobků. K tomu přispělo pěkné srpnové počasí, které má tendenci navyšovat tržby právě u tohoto sortimentu. Pěkné počasí zřejmě hrálo svou roli i u zvýšení tržeb o 9,3 procenta u pohonných hmot. Na výlety a dovolené autem se ve zvýšené míře vydávali i občasní řidiči, kteří si chtěli užít prázdninové období.

Štěpán Křeček
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BHS

Pracuje na pozici hlavního ekonoma u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Je autorem populárního podcastu Offline Štěpána Křečka, který si již poslechly statisíce lidí. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Aktuálně patří mezi nejcitovanější české ekonomy.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama