Počet fúzí a akvizic firem v ČR se v prvním pololetí zdvojnásobil na 90

Počet fúzí a akvizic středně velkých firem v hodnotě 50 až 115 milionů Kč se v Česku v prvním pololetí letošního roku proti předchozímu pololetí zdvojnásobil na 90. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti RSM, podle které za růstem stojí nižší úrokové sazby a sílící ekonomika.

Počet fúzí a akvizic firem v ČR se v prvním pololetí zdvojnásobil na 90
 Redakce
Redakce

Situace nahrává dalšímu oživení aktivity na trhu ve druhé polovině roku.

K intenzivnímu přeskupování trhu podle RSM nejvíce přispěly nižší úrokové sazby a konsolidační balíček, který přinesl zrušení osvobození příjmů z prodeje firem, což urychlilo rozhodnutí některých majitelů prodat svoji firmu.

Reklama

"U transakcí do 115 milionů Kč se řada transakcí nezveřejňuje. Na základě vývoje počtu známých poptávek, námi realizovaných transakcí a podílu trhu můžeme potvrdit dvojnásobný růst obchodů a na českém trhu téměř 90 transakcí," uvedla ředitelka transakčního poradenství v RSM Lenka Zdražilová.

V případě velkých investic nad pět milionů dolarů, tedy asi 112 milionů Kč, trh ovlivňuje především rozdíl v očekávaných cenách mezi kupujícími a prodávajícími, přestože se snižuje díky stabilizaci inflace a úrokových sazeb. V prvním pololetí letošního roku tak podle RSM mezi nimi stoupl počet transakcí ve srovnání s druhým pololetím roku 2023 o čtvrtinu na 48.

Reklama

K významným faktorům podporujícím růst patří i uklidnění geopolitické situace. Region střední a východní Evropy budí nyní mezi investory větší důvěru, protože nedošlo k naplnění nejhorších možných černých scénářů ve válce na Ukrajině, upozornila Zdražilová. Za nárůstem jsou domácí investoři. "Zahraniční investoři jsou opatrnější, a tak směřují k tomu, kde už své investice mají. Jde opět o retail, IT, výrobu a logistiku," dodala Zdražilová.

"Nárůst aktivity u středně velkých firem signalizuje oživení důvěry v českou ekonomiku," souhlasila country manažerka společnosti Crowe Ivana Brancuzká. Současný trend prodejů středně velkých firem odráží podle konzultanta Jiřího Rusňáka postupnou transformaci podnikatelského prostředí. "Navíc pozorujeme významný faktor generační výměny, kdy podnikatelé, kteří začínali po roce 1989 a na přelomu tisíciletí, nyní čelí změnám v legislativě, což je další pádný důvod pro prodeje," poznamenal.

Problémem je podle expertů také to, že se v ČR neplatí eurem. "V kombinaci s nízkou nezaměstnaností, slabou infrastrukturou v řadě regionů, nedostatečnou digitalizací státní správy a pověstnou zdlouhavostí stavebních řízení tak svítí pro investory hned několik výstražných kontrolek, kvůli kterým jsou se svými investicemi velmi zdrženliví," doplnila řídicí partnerka RSM Monika Marečková.

RSM v loňském roce odhadovala svůj podíl na českém trhu fúzí a akvizic na 12,5 procenta a letos tento podíl udržela. Ve druhé polovině roku 2024 se předpokládá nárůst aktivit u fúzí a akvizic napříč různými odvětvími. Společnost si u transakčního poradenství v první polovině roku připsala růst o 57 procent ve srovnání s druhým pololetím roku 2023.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama