Pohonné hmoty přestanou zlevňovat, už v nadcházejících sedmi dnech

Zlevňování pohonných hmot v Česku neustává, ceny klesají už od poloviny července, v uplynulém týdnu se u benzinu snížily o 12 haléřů a u nafty o 14 haléřů. Ve středu stál nejprodávanější Natural 95 v průměru 35,16 koruny za litr a nafta 33,45 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Pohonné hmoty přestanou zlevňovat, už v nadcházejících sedmi dnech
Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda

Benzin byl naposledy levnější v říjnu 2021, nafta loni na konci července.

V příštím týdnu je ale třeba již počítat se stagnací cen paliv. Důvodem je růst cen ropy Brent, jenž nastal v důsledku předvčerejšího masivního raketového útoku Íránu na Izrael. Česká koruna navíc i v důsledku právě zvýšení napětí na Blízkém východě vůči dolaru oslabuje, což jen zvýší tlak na ukončení dosavadního poklesu cen pohonných hmot v ČR. Mezinárodní investoři totiž v obavě z rozhořené velké blízkovýchodní války přesunují peníze z rizikovějších aktiv, jako je právě koruna, do těch vůbec nejbezpečnějších, za jaké se obecně považují zlato nebo dolar či dluhopisy americké vlády.

Reklama

Ropa zase míří vzhůru v důsledku obav z možného ohrožení jejích dodávek z blízkovýchodního regionu. Izrael nyní Íránu hrozí odvetou, přičemž je možné, že zaútočí i na íránská ropná zařízení.

Investoři zatím ovšem spíše vyčkávají, jaký bude další průběh íránsko-izraelského konfliktu a jak rozsáhlé bude zapojení dalších mocností v čele s USA. Pokud by konflikt přerost v trvalejší závažný konflikt, dočkáme se mnohem výraznějšího růstu cen ropy, ale také pohonných hmot v Česku. Koruna by citelněji oslabila, zlato dále zdražilo. Investory ale zatím uklidňuje vzpomínka na dubnový útok Teheránu na izraelské cíle, který žádné závažnější otřesy trhů nezpůsobil.

Více o ropa benzín

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom Trinity Bank

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. V letech 2020-2022 byl členem Národní ekonomické rady vlády, která se zaměřovala zejména na boj s ekonomickými důsledky šíření onemocnění COVID-19. Je činný také jako socioekonomický analytik při Organizaci spojených národů (OSN). Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Sleduje vývoj (geo)politické a ekonomické situace ve světě a v České republice.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama