Polestar vstoupí na sedm trhů včetně českého

Dodávky Polestaru se v prvním čtvrtletí propadly o 40 procent...

Polestar vstoupí na sedm trhů včetně českého
 Redakce
Redakce

Švédský výrobce elektromobilů Polestar vstoupí příští rok na sedm nových trhů. Nové zákazníky bude hledat v Česká republice, na Slovensku, ve Francii, Polsku, Maďarsku, v Thajsku a v Brazílii. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení.

Dodávky Polestaru se v prvním čtvrtletí propadly o 40 procent. Expanze na nové trhy by mohla společnosti zajistit silný odbyt, který by jí umožnil vyjednat lepší podmínky s dodavateli, píše agentura Reuters.

Reklama

Nadšení pro elektromobily po celém světě ochladlo, což vedlo k růstu ztrát mnoha podniků. Společnost Polestar v květnu již podruhé odložila zveřejnění hospodářských výsledků za první čtvrtletí. Nyní očekává, že výsledky hospodaření oznámí do konce června.

Poptávka po elektromobilech roste pomaleji, než se očekávalo. Na vině jsou vysoké úrokové sazby, obavy z dojezdu na jedno nabití a pomalé rozšiřování veřejných sítí rychlého nabíjení.

Reklama

Společnost očekává, že ke zvýšení tržeb ještě v letošním roce přispěje nárůst odbytu sportovně-užitkových vozů (SUV) Polestar 3 a Polestar 4. Cílem firmy je dodat v příštím roce 155.000 až 165.000 vozů, loni jich firma dodala na trh 54.600.

Akcie Polestaru, které se obchodují ve Spojených státech, před zahájením dnešního obchodování vykazovaly zhruba sedmiprocentní růst. Do pátečního závěru od začátku roku odepsaly téměř 70 procent.

 

Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama