Poprvé od listopadu 2023 došlo k meziročnímu růstu cen potravin

Kurz koruny vůči euru oslabil od začátku září o 32 haléřů, což navyšuje ceny dovážených produktů. Celkově však inflace zůstává zkrocená, takže Česká národní banka má volnou cestu k dalšímu snižování úrokových sazeb.

Poprvé od listopadu 2023 došlo k meziročnímu růstu cen potravin
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v září na úroveň 2,6 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu více než v srpnu. Inflace se sice pohybuje nad svým cílem, ale stále se udržuje ve svém tolerančním pásmu. Problémy vytváří oslabování kurzu koruny vůči euru, které navyšuje ceny z dovozu.

Poprvé od listopadu 2023 došlo k meziročnímu růstu cen potravin. Zatímco v srpnu ceny potravin a nealkoholických nápojů stále ještě klesaly o 1,8 procenta, v září již rostly o 0,6 procenta. Výrazné zdražení je evidováno u mléka o 20,3 procenta a másla o 42,5 procenta. Znatelně se zvyšují i ceny vodného o 10,9 procenta, stočného o 13,4 procenta, elektřiny o 8,8 procenta či tepla a teplé vody o 6,9 procenta.

Ceny zboží jsou celkově pod kontrolou a ve svém úhrnu se zvýšily o 1,2 procenta. Problémy však přetrvávají u cen služeb, které se ve svém úhrnu zvýšily o 5,0 procenta. Například ceny stravovacích služeb vzrostly o 6,9 procenta a ceny ubytovacích služeb o 8,8 procenta. Příznivý je vývoj u cen pohonných hmot, které meziročně klesly o 11,2 procenta.

Více o inflace česko

Štěpán Křeček
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BHS

Pracuje na pozici hlavního ekonoma u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Je autorem populárního podcastu Offline Štěpána Křečka, který si již poslechly statisíce lidí. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Aktuálně patří mezi nejcitovanější české ekonomy.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama