Potraviny v České republice zlevňují. V okolních zemích však ceny rostou

Ceny zemědělských výrobců se v lednu 2024 meziročně snížily o 19,8 procenta...

Potraviny v České republice zlevňují. V okolních zemích však ceny rostou
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Ceny zemědělských výrobců se v lednu 2024 meziročně snížily o 19,8 procenta. V rostlinné výrobě ceny klesly dokonce o 25,3 procenta, když se výrazně snížily ceny olejnin a obilovin. V živočišné výrobě se ceny v lednu 2024 meziročně snížily o 12,9 procenta. Výrazně klesaly především ceny vajec a mléka.

V lednu 2024 došlo k meziročnímu poklesu cen průmyslových výrobců o 1,8 procenta. K poslednímu předchozímu meziročnímu snížení cen přitom došlo v listopadu 2020. K poklesu cen došlo především u základních kovů, potravinářských výrobků, chemických látek, dřeva a papíru. 

Reklama

Ceny stavebních prací v lednu 2024 meziročně vzrostly o 2,0 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vykázaly mírný pokles o 1,1 procenta. Lze očekávat, že postupné snižování úrokových sazeb povede k vyššímu zájmu lidí o hypoteční úvěry, což pomůže oživit české stavebnictví.



Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama