Příjmy Saúdů z ropy v tomto desetiletí klesnou více, než se čekalo

Příjmy Saúdské Arábie z ropy porostou do roku 2026, poté ale budou do konce desetiletí klesat rychleji, než se původně očekávalo. Ve své zprávě to uvedl Mezinárodní měnový fond.

Příjmy Saúdů z ropy v tomto desetiletí klesnou více, než se čekalo
 Redakce
Redakce

Do roku 2026 se mají příjmy zvýšit na 783 miliard rijálů (4,7 bilionu Kč). V tomto roce budou činit zhruba 26 procent hrubého domácího produktu. V roce 2029 se příjmy sníží na 778 miliard rijálů, což je o 4,1 procenta méně než činily dřívější odhady.

Prudší pokles pravděpodobně vyvolá v zemi určité obavy. Korunní princ Muhammad bin Salmán prosazuje ambiciózní plán ekonomické transformace a Rijád již byl nucen některé své části plánu omezit, protože ceny ropy zůstávají hluboko pod úrovní, kterou vláda potřebuje k vyrovnanému rozpočtu.

Reklama

Podle MMF potřebuje Saúdská Arábie k vyrovnanému rozpočtu ceny ropy na úrovni 96 dolarů (2200 Kč) za barel. Cena ropy Brent je ale v současnosti o více než 20 dolarů nižší.

MMF očekává, že v letošním roce bude těžba Saúdské Arábie činit devět milionů barelů denně. Do roku 2026 stoupne na 10,2 milionu a v roce 2029 má činit 11 milionů barelů denně. Průměrná vývozní cena má letos činit 82,5 dolaru za barel a do konce desetiletí se sníží na 70 dolarů.

Země je také do značné míry závislá na vysokých dividendách ze státní společnosti Saudi Aramco. V letošním roce plánuje firma vyplatit asi 124 miliard USD, včetně zvláštní složky zavedené v roce 2023. Bez této části vázané na výkon by se fiskální deficit Saúdské Arábie téměř zdvojnásobil, uvedl MMF.

Více o aramco ropa tržby

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama