Ranní zpravodaj: Akcie během relativně klidného týdne na údaje rostly

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Akcie během relativně klidného týdne na údaje rostly
Timur Barotov
Timur Barotov

Akcie během relativně klidného týdne na údaje rostly. Nasdaq Composite vzrostl o necelé 1 %, zatímco S&P 500 si polepšil o necelé 2 %. Index S&P 500 skončil v pátek poprvé od začátku dubna zpět nad úrovní 5 200 bodů. Průmyslový index Dow Jones mezitím v týdnu vzrostl o více než 2 % a osm seancí v řadě uzavřel výše. V nadcházejícím týdnu bude hlavním bodem ekonomického kalendáře klíčový údaj o dubnové inflaci a aktualizace maloobchodních tržeb v USA. V centru pozornosti budou také počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti poté, co tento týdenní údaj dosáhl v prvním květnovém týdnu překvapivého devítiměsíčního maxima. Na straně podniků budou v čele klidnějšího týdne čtvrtletních zpráv Walmart, Home Depot a Alibaba.

Ve středu dojde ke zveřejnění dubnového indexu spotřebitelských cen v USA. Wall Street očekává meziroční přírůstek celkového indexu spotřebitelských cen, který zahrnuje ceny potravin a energií, ve výši 3,4 %, což je pokles oproti březnovému celkovému číslu 3,5 %. Meziměsíčně by ceny měly vzrůst o 0,4 %, což odpovídá březnovému růstu. Na „jádrovém“ základě, který vylučuje ceny potravin a energií, by inflace měla meziročně vzrůst o 3,6 %, což představuje zpomalení oproti březnovému růstu o 3,8 %. Očekává se, že měsíční růst jádrových cen dosáhne 0,3 %, což je méně než 0,4 % v předchozím měsíci. Ekonomický tým Morgan Stanley ve své výzkumné zprávě napsal, že se domnívá, že inflace „začíná klesat“ s dubnovou zprávou o indexu spotřebitelských cen, a to v důsledku zmírnění cenových tlaků v oblasti pojištění vozidel, nájemného a zdravotní péče. „Slabší růst inflace, který nás čeká, s rychlejší dezinflací začínající ve druhé polovině roku 2024 poskytují Fedu potřebnou jistotu ke snížení sazeb letos".

Reklama

Vzhledem k tomu, že Fed drží úrokové sazby na vysoké úrovni delší dobu, ekonomové nadále pozorně sledují jakékoli známky toho, že odolnost spotřebitelských výdajů klesá. Čerstvý údaj o tomto trendu přivítá investory ve středu, kdy bude zveřejněna dubnová zpráva o maloobchodních tržbách. Ekonomové očekávají, že maloobchodní tržby se v dubnu oproti předchozímu měsíci zvýšily o 0,4 %, což je méně než březnový nárůst o 0,7 %. Investoři budou také pozorně sledovat výsledky společností Home Depot (úterý) a Walmart (čtvrtek), aby zjistili, jak se americký spotřebitel drží. Dosavadní výsledky podniků poskytly smíšené výsledky o tom, jak Američané utrácejí.

V prvním čtvrtletí vykázalo zisky 92 % společností z indexu S&P 500, a index tak dosahuje nejvyššího meziročního růstu zisků od druhého čtvrtletí roku 2022. Od pátečního odpoledne je index S&P 500 na cestě k růstu zisků v prvním čtvrtletí o 5,4 %, což je výrazně nad očekávanými 3,2 %. Vedoucí analytik společnosti FactSet John Butters upozorňuje, že index si ve skutečnosti vede ještě lépe, pokud odstraníme masivní výpadek zisku pouze u jedné společnosti. Společnost Bristol-Meyers Squibb vykázala v prvním čtvrtletí ztrátu, která stáhla celkový výkon indexu S&P 500 v tomto čtvrtletí dolů. Bez zahrnutí této zdravotnické společnosti dosahuje index S&P 500 podle Butterse 8,3% růstu.

Reklama


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama