Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street ve čtvrtek vzrostly

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street ve čtvrtek vzrostly
Timur Barotov
Timur Barotov

Akcie na Wall Street ve čtvrtek vzrostly, investoři zvažovali silné údaje o maloobchodních tržbách a inflaci velkoobchodních cen, které vyšly nad očekávání. Index S&P 500 si připsal 0,8 %, zatímco index Dow Jones si polepšil o téměř 1 %. Nasdaq Composite přidal přibližně 0,8 %, když britský výrobce čipů Arm při svém veřejném debutu vyskočil o více než 25 %. Navzdory velkému očekávání s trhy ve středu jen málo pohnula zpráva o srpnové spotřebitelské inflaci. Podle ekonomů současný trend inflace nestačí k tomu, aby Fed změnil kurz. Ovšem otázka je až kam se tato druhá vlna inflace vyšplhá a jak odolná bude za půl roku, až poměřovací základna bude údaj tlačit směrem dolů (teď je tomu opačně). 

Čtvrteční údaj o maloobchodních tržbách byl silnější než v červenci a údajně zdůraznil, že americký spotřebitel zůstává odolný navzdory rostoucím úrokovým sazbám. Tržby meziměsíčně vzrostly o 0,6 %, zatímco se očekávalo 0,1 %. Zrychlení spotř. aktivity lze připsat větším útratám za benzín. Největší nárůst zaznamenaly tržby u čerpacích stanic (5,2 %), protože ceny benzinu vzrostly přibližně o 10 %. Maloobchodní tržby nejsou očištěny o inflaci. Bez zahrnutí automobilů, plynu, stavebních materiálů a potravinářských služeb se maloobchodní tržby zvýšily pouze o 0,1 %, což nesrší optimismem jako nominální údaj.

Reklama

Index cen výrobců se v srpnu zvýšil o 0,7 % oproti 0,4 % v předchozím měsíci, jak ukázaly čtvrteční údaje, což je známka toho, že inflace navzdory snahám Fedu o ochlazení tlaků nadále tvrdošíjně přetrvává. Ceny zboží se zvýšily o 2 % v důsledku nárůstu cen energií o 10,5 %. Mezitím se ceny služeb zvýšily o 0,2 %, především v důsledku rostoucích nákladů na dopravu a skladování (1,4 %). Bez zahrnutí volatilních položek, jako jsou potraviny a energie, se index cen výrobců zvýšil o 0,2 % po růstu o 0,4 % v předchozím měsíci.

Čtvrteční debut společnosti Arm na burze Nasdaq přichází poté, co výrobce čipů stanovil cenu za svou velkolepou primární nabídku akcií na horní hranici rozpětí 51 dolarů za akcii s oceněním 54,5 miliardy dolarů. Akcie během prvních 15 minut obchodování rychle vzrostly nad 57 dolarů za akcii a den zakončily na 63,59 dolaru. V centru pozornosti byla také pokračující rallye cen ropy vzhledem k jejich významnému vlivu na inflaci a na akcie. Futures na ropu WTI se ve čtvrtek obchodovaly poblíž desetiměsíčních maxim, nyní se obchoduje za 90,6 dolarů za barel a naplňuje se tak pomalu scénář ceny ropy za 100 USD. 

Reklama

Evropská centrální banka již podesáté v řadě zvýšila své úrokové sazby na 4 %. Tvůrci politiky ECB rovněž zvýšili svou prognózu inflace, která podle nich zůstane příliš dlouho vysoká.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama