Akcie společnosti Nvidia vzrostly o zhruba 11 %

Tržní události předchozího dne

Akcie společnosti Nvidia vzrostly o zhruba 11 %
Timur Barotov
Timur Barotov

Akcie společnosti Nvidia po dalším vydařeném čtvrtletí vzrostly o zhruba 11 %. Generální ředitel Nvidia Jensen Huang rychle utlumil jakékoli obavy ze zpomalení poptávky po výkonných čipech, které stojí v čele generativní umělé inteligence: „Lidé chtějí tato datová centra nasadit hned teď. Chtějí naše [grafické procesory] nasadit hned teď a začít vydělávat a šetřit peníze. A tak je tato poptávka prostě tak silná,“ řekl Huang.

Společnost Nvidia přechází ze současné platformy Hopper AI na pokročilejší systém Blackwell. Huang dodal, že poptávka po obou platformách bude převyšovat nabídku i v příštím roce, přičemž snahu společnosti udržet krok s poptávkou ztěžuje i složitost těchto čipů. „Každá součástka, každá část našeho datového centra, je nejsložitějším počítačem, jaký kdy svět vyrobil,“ řekl Huang. Za první čtvrtletí vykázala Nvidia výsledky, které překonaly odhady Wall Street, když upravený zisk na akcii dosáhl 6,12 USD při tržbách 26 miliard USD, což je 461%, resp. 262% skok oproti předchozímu roku. Nvidia očekává, že v aktuálním čtvrtletí dosáhne příjmů ve výši 28 miliard dolarů plus minus 2 %. Společnost také oznámila rozdělení akcií 10 ku 1 - při kterém akcionáři obdrží 10 akcií za každou jednu akcii společnosti, kterou v současnosti vlastní - které vstoupí v platnost 10. června. Nvidia se také připojila ke svým kolegům z oblasti velkých technologií a zvýšila svou čtvrtletní dividendu - akcionáři nyní obdrží dividendu ve výši 0,10 USD na akcii, což je nárůst z 0,04 USD. Generální ředitel se také dotkl růstu prodeje, který společnost zaznamenává u zákazníků mimo hlavní poskytovatele cloudových služeb, a uvedl, že čipy Nvidia stále více nakupují společnosti Meta, Tesla a farmaceutické firmy. Ve skutečnosti je největším odvětvím, které využívá čipy Nvidia (vyjímaje cloudových společností) automobilový průmysl. „Tesla je daleko před konkurencí v oblasti samořídících automobilů,“ řekl Huang. „Ale každé auto, jednou bude autonomní“.

Reklama

Včera byl zveřejněn zápis z politického zasedání Federálního výboru z 30. dubna (FOMC minutes). Představitelé Fedu se na svém posledním zasedání více obávali inflace a jejich členové naznačili, že nemají dostatečnou důvěru na to přikročit ke snižování úrokových sazeb. Zasedání následovalo po řadě údajů, které ukázaly, že inflace je na začátku roku 2024 odolnější, než úředníci očekávali. Účastníci konstatovali, že zatímco inflace se v uplynulém roce zmírnila, v posledních měsících chyběl další pokrok směrem k dvouprocentnímu cíli výboru a poslední měsíční údaje ukázaly výrazný nárůst složek inflace. Zápis také ukázal, že někteří účastníci zmínili ochotu ještě více zpřísnit politiku, pokud by se proinflační rizika dále zvýšila. Několik představitelů Fedu, včetně předsedy Jeroma Powella a guvernéra Christophera Wallera, po zasedání uvedlo, že pochybují, že dalším krokem bude zvýšení úrokové sazby. Od té doby se objevily některé postupné známky pokroku v oblasti inflace, neboť index spotřebitelských cen za duben vykázal meziroční míru inflace ve výši 3,4 %, což je mírně pod březnovou úrovní. Bez zahrnutí potravin a energií dosáhl jádrový index spotřebitelských cen 3,6 %, což je nejnižší hodnota od dubna 2021. Průzkumy mezi spotřebiteli však naznačují rostoucí obavy. Například průzkum spotřebitelského sentimentu Michiganské univerzity ukázal jednoletý výhled na úrovni 3,5 %, což je nejvyšší hodnota od listopadu, zatímco celkový optimismus poklesl. Podobné výsledky ukázal i průzkum newyorského Fedu.

Představitelé Fedu na zasedání upozornili na několik proinflačních rizik, zejména v důsledku geopolitických událostí, a konstatovali tlak, který inflace vyvíjí na spotřebitele, zejména na ty na spodní hranici mzdové škály. Někteří účastníci uvedli, že nárůst inflace na počátku roku mohl být způsoben sezónním zkreslením, ačkoli jiní k tomu přistupovali opatrněji. Členové výboru také vyjádřili obavy, že spotřebitelé se v souvislosti s přetrvávajícími inflačními tlaky uchylují k rizikovějším formám financování, aby pokryli své potřeby. Poukazuje na to zvýšené využívání kreditních karet a služeb typu "kup teď, zaplať později‘" a také zvýšená míra delikvencí u některých typů spotřebitelských úvěrů. Imigrace byla několikrát zmíněna jako faktor, který pomáhá jak oživit trh práce, tak udržet úroveň spotřeby.

Reklama

 

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama