Ranní zpravodaj: Akcie společnosti Tesla se propadly až o 7 %

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Akcie společnosti Tesla se propadly až o 7 %
Timur Barotov
Timur Barotov

Včera vyšel nový průzkum mezi 2 000 americkými spotřebiteli společnosti Morgan Stanley. Souhrnné výsledky ukazují, že spotřebitelé mají řadu obav, které by mohly na jaře a v létě brzdit jejich výdaje. Největší obavy spotřebitelů v roce 2024 nadále vyvolává inflace - 64 % respondentů se obává růstu cen. Politické prostředí v USA je druhou nejčastěji uváděnou primární obavou, kterou uvádí 47 % spotřebitelů a která je vyšší mezi spotřebiteli s vyššími příjmy. To by mohlo být znepokojující pro investory, protože tato kohorta vysokopříjmových osob je již více než dva roky klíčovým motorem maloobchodních tržeb.

Akcie společnosti Tesla se propadly až o 7 % poté, co společnost dodala v prvním čtvrtletí méně automobilů, než se očekávalo. Tesla oznámila, že v prvním čtvrtletí dodala 386 810 vozů, což je méně, než odhadovala Wall Street, která očekávala 449 080 vozů. Jedná se o první meziroční pokles dodávek v prvním čtvrtletí od roku 2020. Společnost a její konkurenti se tak i nadále potýkají s problémy s nízkou poptávkou kvůli dražšímu financování a celkově vyšším životním nákladům. 

Reklama

Ceny ropy dnes dosáhly 85 dolarů za barel, což je pětiměsíční maximum. To již možná začíná působit na širší trh, neboť ceny benzínu v USA výrazně rostou. I když se zdá, že se blížíme ke krátkodobému vrcholu, důsledky vyšší ceny ropy se plně projeví až s několikatýdenním zpožděním. S růstem cen benzínu klesají cyklické akcie - možná kvůli obavám z oslabení spotřebitelských výdajů. Klíčové diskreční maloobchodní společnosti jako jsou Amazon, Starbucks a Nike, v posledním měsíci relativně zaostaly za indexem S&P 500. Zajímavé je, že akcie společnosti Walmart za poslední měsíc vzrostly o 2 %, investoři tedy sázejí na defenzivnější tituly. 

Akcie amerických zdravotních pojišťoven se v úterý výrazně propadly. Výprodeje přicházejí poté, co americké regulační orgány nezvýšily platby za plány Medicare Advantage v souladu s odhady Wall Street. Platby se v roce 2025 zvýší v průměru o 3,7 %, což je meziročně o zhruba 0,2 % méně. Dlouholetá analytička zdravotnictví ve společnosti JPMorgan Lisa Gill ve zprávě pro klienty uvedla, že toto rozhodnutí bylo "překvapením", protože mnozí očekávali zvýšení "vzhledem k vyššímu využití služeb". Společnost Humana je považována za nejvíce ohroženou tímto rozhodnutím. V důsledku tohoto rozhodnutí bude muset být změněn výhled zisků společnosti Humana a akcie by mohly zůstat pod tlakem. Naopak akcie společnosti Cigna vypadají, že jsou vůči těmto vlivům odolné. Pokles zasáhl i další známé pojišťovny jako je CVS health, United Health, Centene, Elevance Health apod.

Reklama


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama