Akcie Tesly v úterý klesly až o 3 %

Tržní události předchozího dne

Akcie Tesly v úterý klesly až o 3 %
Timur Barotov
Timur Barotov

Akcie Tesly v úterý klesly až o 3 % před důležitým hlasováním akcionářů tento týden. Ve čtvrtek akcionáři Tesly rozhodnou, zda si generální ředitel Elon Musk ponechá rekordní balíček odměn ve výši 56 miliard dolarů, který byl udělen v roce 2018 a letos zrušen soudcem v Delaware. V úterý napsali analytici JPMorgan aktualizaci o nedávném setkání s ředitelem pro vztahy s investory Tesly, během kterého byla probírána různá témata, včetně robotaxi. Tesla má představit konceptový model na svém Dni investorů robotaxi 8. srpna. Tesla očekává různorodou míru zájmu ze strany zákazníků, pokud jde o zařazení jejich soukromých vozidel do veřejné sítě robotaxi. Očekávané zavedení tohoto speciálního robotického taxíku může proběhnout během několika příštích let. 

Akcie společnosti Apple v úterý vzrostly až o 7 % a dosáhly historického rekordu, investory potěšilo oznámení zavedení platformy AI, Apple Intelligence. Analytici Wall Street vítají tuto platformu „je to bezprecedentní aplikace, kterou Apple zavede, a bude integrovat AI do každodenního života,“ řekl ředitel správy společnosti D.A. Davidson a zvýšil hodnocení Applu na Koupit z Neutrální a zvýšil svou cílovou cenu na 230 dolarů ze 200 dolarů. Apple Intelligence je dlouho očekávaný vstup společnosti do prostoru generativní AI. Společnost uvedla, že platforma bude integrována do hardwarových a softwarových produktů společnosti, od iPhonu a Macu až po poštu, zprávy a fotografie. Apple Intelligence bude k dispozici pro iPhone 15 Pro a iPady a Macy s čipy série M1 a novějšími na podzim tohoto roku. Klíčové funkce spuštění zahrnují aktualizace Siri, která nyní například bude schopna najít fotografie v knihovně fotografií telefonu na základě hlasových pokynů a spoustu dalších. 

Reklama

Ve středu investoři stráví jeden z nejdůležitějších datových dajů, který ovlivní budoucí politiku úrokových sazeb Fedeu: Index spotřebitelských cen (CPI) za květen. Zpráva o inflaci, přijde těsně před rozhodnutím centrální banky o monetární politice. Očekává se, že ukáže celkovou inflaci ve výši 3,4 %, což odpovídá dubnovému ročnímu nárůstu cen, podle odhadů agentury Bloomberg. Za předchozí měsíc se očekává, že spotřebitelské ceny vzrostly o 0,1 %, což je zpomalení oproti dubnovému nárůstu o 0,3 % měsíčně. To by také byl nejmenší měsíční nárůst od října 2023. Pokles cen energií pravděpodobně přispěje k dalšímu snižování celkového CPI, podle Bank of America. S poklesem cen ropy pravděpodobně ceny benzínu budou v blízké budoucnosti nadále klesat. Na „jádrové“ bázi, která vylučuje více volatilní náklady na jídlo a plyn, se očekává, že ceny v květnu vzrostly o 3,5 % oproti loňsku - což je mírné zpomalení oproti 3,6 % ročnímu nárůstu, který jsme viděli v dubnu, podle údajů Bloomberg. Očekává se, že jádrové ceny vzrostly o 0,3 % měsíčně v květnu, což odpovídá dubnu. Jádrová inflace zůstává vysoká kvůli vyšším nákladům na bydlení a základní služby jako je pojištění a zdravotní péče. Ale BofA očekává, že tyto kategorie „učiní velmi malý pokrok“. „Inflace v oblasti bydlení byla pravděpodobně tento měsíc o něco vyšší díky nárůstu cen ubytování“ řekli Juneau a Gapen. Nicméně, základní služby bez bydlení by měly ukázat určité umírnění.

 

Reklama

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama