Ranní zpravodaj: Akcie uzavřely pondělní obchodní seanci smíšeně

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Akcie uzavřely pondělní obchodní seanci smíšeně
Timur Barotov
Timur Barotov

Akcie uzavřely pondělní obchodní seanci smíšeně, a bez větších změn, investoři se připravovali na klíčový údaj o inflaci v USA a na týden plný potenciálních informací o tom, jak se spotřebitelé vyrovnávají s vysokými výpůjčními náklady. Průmyslový index Dow Jones byl jediným indexem, který uzavřel v zelených číslech a vzrostl o 0,16 %. Referenční index S&P 500 a technologický Nasdaq Composite uzavřely poklesem o přibližně 0,1 %, resp. 0,2 %.

V popředí zájmu je říjnová zpráva o indexu spotřebitelských cen, která má být zveřejněna v úterý a je klíčovým vstupem pro Fed při rozhodování o úrokových sazbách. Několik komentářů představitelů Fedu z minulého týdne ponechávalo otevřené dveře pro další zvyšování sazeb, což tlumilo optimismus ohledně zmírnění zpřísňování, který pomohl povzbudit akcie. K opatrnému tónu přispěly i obavy o finance americké vlády poté, co agentura Moody's změnila výhled jejího dluhu ze "stabilního" na "negativní", a v době, kdy se v pátek  potenciálně blíží další termín vládního shutdownu. 

Reklama

Podle odhadů agentury Bloomberg se očekává, že inflační zpráva USA ukáže celkovou inflaci ve výši 3,3 %, což představuje zpomalení oproti zářijovému meziročnímu růstu cen o 3,7 %. V předchozím měsíci se očekává, že spotřebitelské ceny v říjnu vzrostly o 0,1 %, což je pomalejší tempo než zářijový měsíční růst o 0,4 %. Nižší náklady na energie pravděpodobně udržely celkové údaje na nižším přírůstku. Bank of America předpokládá meziměsíční pokles cen energií o 1,8 %, a to díky nižším cenám plynu, které během října prudce klesly. Na "jádrové" bázi, která očišťuje od volatilnějších nákladů na potraviny a plyn, by ceny v říjnu měly podle údajů agentury Bloomberg vzrůst o 4,1 % oproti loňskému roku, což odpovídá meziročnímu růstu zaznamenanému v září. Očekává se, že měsíční jádrové ceny vzrostly o 0,3 %, což rovněž odpovídá zářijovému měsíčnímu růstu.

Tento týden bude v centru pozornosti americký spotřebitel, protože bude zveřejněna řada maloobchodních výsledků. A přestože ekonomický příběh roku 2023 byl z velké části o odolnosti a lepších než očekávaných výdajích, nepromítl se do vyšších maloobchodních akcií v celém sektoru. Američané jsou při utrácení vybíraví, a i když to může udržet ekonomiku nad vodou, vede to k divergenci mezi společnostmi v rámci sektoru. Vyšší výdaje na cestování pomohly akciím maloobchodních prodejců služeb letos vzrůst o 13,6 %. Mezitím medián akcií prodejců automobilů a náhradních dílů od začátku roku klesl o 12,6 %, což odráží onu vybíravost spotřebitelů. Investory tento týden přivítá široká skupina hospodářských výsledků, počínaje společností Home Depot. Target a Walmart budou také součástí následného kalendáře zisků. Říjnové maloobchodní tržby, které budou zveřejněny ve středu, rovněž poskytnou klíčový údaj o stavu spotřebitelů. Ekonomové z Wall Street předpokládají, že maloobchodní tržby v říjnu klesly, což by znamenalo první meziměsíční pokles od března.

Reklama


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama