Ranní zpravodaj: Akcie v USA ve středu uzavřely smíšeně

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Akcie v USA ve středu uzavřely smíšeně
Timur Barotov
Timur Barotov

Akcie ve středu uzavřely smíšeně, v čele s technologickými akciemi, zatímco index S&P 500 zaznamenal další rekordní uzavření, již čtvrté v řadě i přes zanedbatelný růst +0,8 %. Index Nasdaq Composite, který na začátku seance vyskočil o více než 1 %, zaznamenal mírné zisky a uzavřel přibližně o 0,4 % výše.

Indexu pomohly silné zisky v čele s Netflixem, zatímco velcí technologičtí giganti jako Microsoft a Meta také stoupali vzhůru. Dow Jones klesl zhruba o 0,3 %. Optimismus ohledně oživení čipového průmyslu a rozmachu technologií poháněných umělou inteligencí mezitím posílily bleskové zprávy od výrobce čipového vybavení ASML a vývojáře softwaru SAP. Největší událostí dnes je zaostávající společnost Tesla, protože výrobce elektromobilů čelí náročnému trhu a tvrdým soupeřům z Číny. 

Reklama

Dnes je dobrý den pro technologické akcie. Akcie společnosti Meta vzrostly přibližně o 2 % a obchodují se nad hranicí 390 USD. Od začátku roku akcie vzrostly o více než 10 %. Microsoft mezitím vystoupal nad 1 % a krátce překonal tržní kapitalizaci 3 biliony dolarů. Po společnosti Apple je to teprve druhá společnost, která této úrovně dosáhla. Akcie společnosti Microsoft od začátku roku vzrostly zhruba o 7 %. Zapojila i společnost Alphabet, jež je na cestě k rekordnímu závěru, když akcie v rámci denního obchodování vystoupaly o více než 1 % a poprvé po více než dvou letech překonaly své historické zavírací maximum.

Tento týden je na firemní výsledky velmi bohatý, 74 společností indexu vykazuje zisky, což představuje 15 % indexu S&P 500. Podle Fundstratu 66 % firem překonává odhady zisku a ty, které "překonávají", překonávají odhady v průměru o 7 %. Z 31 %, které odhady nenaplnily, je medián jejich nenaplnění -12 %. Výsledky přicházejí v návaznosti na mimořádně pozitivní zprávu společnosti Netflix, která ve čtvrtém čtvrtletí vykázala silný růst. Streamovací gigant si připsal 13 milionů nových předplatitelů a navíc nabídl výhled na 1. čtvrtletí, který překonal očekávání Wall Street. Akcie v úvodu obchodování na trhu vzrostly o dvouciferné číslo. Vydařené čtvrtletí vykázal i nizozemský výrobce čipů ASML, podle nějž se objednávky ve 4. čtvrtletí ztrojnásobily, což je pozitivní signál pro polovodičový průmysl. Akcie vzrostly o přibližně 7 %. Taktéž i většina větších polovodičových výrobců v USA v posledních týdnech zažívá silnou rallye. 

Reklama

Hospodářská produkce dosáhla v lednu nejvyšší úrovně za posledních sedm měsíců. Bleskový kompozitní index PMI společnosti S&P Global v USA, který zachycuje aktivitu ve službách i ve zpracovatelském průmyslu, dosáhl v lednu hodnoty 52,3, což je více než prosincových 50,9 a více než 51,0, které očekávali ekonomové. Podle agentury S&P dosáhla podnikatelská důvěra 20měsíčního maxima, zatímco účtované ceny, rostly nejpomaleji od května 2020. Největší nárůst zaznamenal index ve zpracovatelském průmyslu s hodnotou 50,3 oproti 47,9 bodu v předchozím měsíci. Složka služeb ve zprávě S&P ukázala, že index tento měsíc zaznamenal hodnotu 52,9 oproti 51,4 v prosinci. Jakýkoli údaj nad 50 u těchto indexů představuje expanzi v daném odvětví; údaje pod 50 znamenají pokles. Tyto údaje PMI naznačují povzbudivý začátek roku pro americkou ekonomiku, neboť společnosti hlásí výrazné zrychlení růstu spolu s prudkým ochlazením inflačních tlaků," uvedl ve zprávě hlavní podnikový ekonom společnosti S&P Global Market Intelligence.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama