Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve středu vyvíjely smíšeně

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve středu vyvíjely smíšeně
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie se ve středu vyvíjely smíšeně, kdy i přes velké množství rostoucích titulů celkově trhy šly dolů, protože je dolů stahovaly giganti Nvidia a Tesla. Index S&P 500 klesl o 0,2 %, zatímco index Dow Jones vzrostl o 0,1 %. Ztráty vedl technicky náročný Nasdaq Composite, který po úterní rallye spadl o více než 0,5 %.

Nvidia klesla o více než 1 %, zatímco Tesla klesla o více než 4,5 % po downgradu Wells Fargo a varování o vývoji tržeb v letošním roce. Investoři vybírali zisky z akcií Nvidia a dalších výrobců čipů, zatímco se připravovali na čtvrteční údaje o cenách výrobců a další vodítka k inflaci před zasedáním Fedu příští týden. Index výrobců polovodičů po nedávných silných ziscích polevil. Index se od začátku roku zvýšil zhruba o 17 %. Poslední inflační čtení pomohlo podtrhnout žhavější inflační trend. Takže čtvrteční údaj o indexu cen výrobců USA bude pro investory důležitý.

Reklama

Akcie Tesly ve středu klesly zhruba o 4,5 % poté, co společnost Wells Fargo vyjádřila znepokojení nad dopadem snižování cen nejhodnotnější automobilky světa na poptávku po jejích elektrických vozidlech a snížila jejich hodnocení na „podváženou“. Tesla bojuje s globálním zpomalením poptávky po elektrických vozech po loňské cenové válce, která poškodila marže společnosti, jejíž akcie se letos propadly téměř o 32 %. Wells Fargo také snížila cílovou cenu Tesly na 120 dolarů z 200 dolarů, což je jedna z nejnižších na Wall Street. Obavy investorů o vyhlídky společnosti jsou velké od ledna, kdy Elona Musk varoval, že růst bude letos „znatelně nižší“. I navzdory propadu má ze sedmi společností Tesla nejvyšší forwardový poměr ceny k zisku (52), protože analytici snížili své odhady zisků. To znamená, že akcie je velmi drahá vzhledem k očekávaným ziskům v letošním roce. Přesto je průměrný rating Tesly na Wall Street "držet", protože se mnoho analytiků domnívá, že pokles poptávky by se mohl později v roce stabilizovat.


Reklama

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama