Ranní zpravodaj: Americké akcie si v pondělí oddechly

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v pondělí oddechly
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie si v pondělí oddechly poté, co zakončily závratný týden na rekordních hodnotách, investoři se připravovali na blížící se aktualizaci inflace, která by mohla tuto rally otestovat. Průmyslový index Dow Jones a Nasdaq Composite se pohybovaly těsně pod nulou. Index S&P 500 odepsal o něco více a to 0,4 %. Společnost Berkshire Hathaway se přiblížila tržní hodnotě 1 bilionu USD poté, co konglomerát vedený Warrenem Buffettem vykázal druhý rok po sobě rekordní roční zisk. Buffett o víkendu ve svém výročním dopise akcionářům uvedl, že Berkshire je "postavena tak, aby dlouho vydržela", a vyjádřil uznání své pravé ruce Charliemu Mungerovi, který se na tom všem podílel.

Zvyšování zpětných odkupů akcií je známkou toho, že společnosti mají lepší pocit z vývoje americké ekonomiky. Společnosti jako Meta, Disney a Uber již oznámily v této výsledkové sezóně plány na zpětný odkup akcií. A podle údajů Deutsche Bank se tyto zpětné odkupy již dějí, přičemž členové indexu S&P 500 během prvního únorového týdne odkoupili vlastní akcie v hodnotě 63 miliard USD, což je nejvyšší jednotýdenní hodnota zpětného odkupu od května 2023. Potvrzuje to tak fakt, že společnosti provádějí zpětné odkupy nyní na vysokých cenách a emitují akcie na nízkých cenách, tedy opačně než by správně měly. Ředitel Deutsche Bank pro globální alokaci aktiv a akciovou strategii v USA vysvětlil, že s růstem zisků často následují zpětné odkupy. Korporace tyto peníze nejprve utratí za splácení dluhu. Poté jsou zbývající prostředky často využity na výplatu dividend, zvýšení kapitálových výdajů na reinvestice do společnosti a případně na zpětný odkup akcií. Odkupy akcií snižují celkový objem akcií v oběhu pro veřejnost, čímž se zvyšuje podíl investorů ve společnosti a jejich podíl na případných dividendách. To je pro investory vnímáno jako pozitivní, ale často je to první věc, která se v těžkých časech omezí. To znamená, že návrat zpětných odkupů lze považovat za známku toho, že se společnosti cítí být v silnější pozici než v několika minulých čtvrtletích, kdy se zpětné odkupy dostaly do útlumu.

Reklama

Díky nadšení z akcií s umělou inteligencí si širší trh nadále připisuje působivé zisky. Výzkumný tým Deutsche Bank za tím vším před dnešním zahajovacím zvoněním uvedl několik čísel, která hraničí s ohromením:

1) Index S&P 500 se nyní posunul vpřed v 15 z posledních 17 týdnů. To se za posledních 50 let stalo pouze jednou, a to v roce 1989.

Reklama

2) Pokud tento týden skončí index S&P 500 opět v plusu, bude to 16 z 18 pozitivních týdnů. Naposledy se tak stalo v roce 1971, krátce před koncem brettonwoodského systému. Dosažení 16 z 18 kladných týdnů by bylo rovněž společným rekordem od vzniku indexu.

3) Deutsche Bank v souvislosti s těmito zisky upozorňuje na několik oblastí, v nichž se tržní rally jeví jako zranitelná: tento týden uslyšíme řadu názorů úředníků z Fedu a dozvíme se klíčový údaj o indexu PCE. Problémem pro trhy by mohla být přetrvávající inflace, protože by to znamenalo, že centrální banky budou muset udržovat sazby na vyšší úrovni po delší dobu. Když totiž zpráva o indexu spotřebitelských cen v USA za leden zaznamenala překvapení směrem nahoru, vedlo to k poklesu indexu S&P 500 o -1,37 % v ten den. Jedná se tedy o téma, vůči kterému jsou trhy stále zranitelné.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama