Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly plošné zisky

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly plošné zisky
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie si v úterý připsaly plošné zisky i přesto, že klíčové údaje o inflaci byly vyšší, než se očekávalo. Index S&P 500 vzrostl přibližně o 1,1 % a uzavřel na novém rekordu, zatímco technologický Nasdaq Composite po dvou dnech ztrát vzrostl zhruba o 1,5 %, v čele se 7% ziskem čipového gigantu Nvidia. Průmyslový index Dow Jones si polepšil přibližně o 0,6 %.

Celková inflace USA mírně přestřelila očekávání, když v únoru meziměsíčně vzrostla o 0,4 % a meziročně o 3,2 %. Jádrový index spotřebitelských cen přestřelil očekávání trochu více s meziměsíčním růstem 0,4 % a meziročně o 3,8 %. Zajímavá je ovšem reakce trhu na tyto inflační údaje - akciové trhy rostly, výnosy státních dluhopisů naopak nerostly a zlato klesalo. V podstatě se stal opak toho, co by dávalo při současném tržním sentimentu smysl. Na podnikové frontě vyskočily akcie společnosti Oracle přibližně o 12 % díky známkám, že databázový gigant dělá pokroky v oblasti cloud computingu.

Reklama

Únorová zpráva o inflaci představovala poslední inflační tisk před dalším politickým rozhodnutím Fedu 20. března. Investoři doufají, že centrální banka letos sníží úrokové sazby. Podle údajů skupiny CME trhy po zveřejnění údajů počítaly s téměř 100% pravděpodobností, že Fed ponechá příští týden sazby beze změny. Trh stále do značné míry očekává, že centrální banka začne snižovat sazby na svém červnovém zasedání, a oceňuje zhruba 60% šanci na snížení. Tato očekávání zůstávají beze změny navzdory vyšším než očekávaným inflačním údajům. Únorový index spotřebitelských cen v členech Fedeu nevzbudí větší důvěru v to, že inflace je na udržitelné cestě k jejich 2% cíli. Pesimistickým scénářem je nyní scénář, kdy jsou sazby vyšší po delší dobu, kdy se inflace opět zrychluje a dlouhodobá inflační očekávání se zvyšují, což nutí Fed pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Ačkoli je to možný scénář, zatím se zdá být nepravděpodobným, zejména proto, že se očekává dezinflace v důsledku nižšího tržního nájemného a zpomalení růstu nominálních mezd.

Akcie společnosti Apple v posledním měsíci výrazně zlevnily. Akcie této technologického gigantu oslabily o 8,5 % od počátku roku a zaostaly tak za růstem indexu S&P 500. Odborníci jako hlavní důvod slabosti akcií uvádějí zklamání z toho, že Apple zatím neodhalil své plány v oblasti umělé inteligence. Sentimentu nepomohly ani obavy o tempo čínské poptávky. Ve hře však může být i něco víc, například atraktivita Nvidie, která velikostně může brzy překonat Apple a navíc od počátku roku vede trhy nahoru, což představuje konkurenci pro Apple. Dále obavy z Číny - data naznačují, že poptávka v Číně je obecně nízká a v rámci chytrých telefonů Apple možná ztrácí tržní podíl. Za zmínku stojí i obavy z regulace - zejména obavy kolem důsledků antimonopolních zákonů, především v EU. 

Reklama


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama