Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory s tím jak se investoři připravovali na vlnu hospodářských výsledků technologických gigantů. V čele obchodního dne stál technologický index Nasdaq Composite, který vzrostl přibližně o 1,6 %. Referenční index S&P 500 vzrostl přibližně o 1,2 %. Průmyslový index Dow Jones vzrostl zhruba o 0,7 %.

Společnost Tesla vzrostla po skončení obchodování až o 8 % poté, co aktualizovala svou budoucí nabídku vozidel a zařadila do ní cenově dostupnější modely. Aktualizace přišla v době, kdy gigant v oblasti elektromobilů nesplnil očekávání ohledně zisku. Hrubá marže překonala odhady ve výši 16,5 % a ve čtvrtletí dosáhla 17,4 %. Zisky společnosti Tesla budou pravděpodobně katalyzátorem pro index S&P 500, vzhledem k váze této akcie v indexu. Akcie byly silně zasaženy mimo jiné po neuspokojivém výhledu dodávek a zrušení plánů na dlouho očekávaný model s cenou pod 30 000 USD. Tesla jako první z velké sedmičky reportovala výsledky a připravila tak půdu pro velmi očekávané výsledky společností Meta, Microsoft  a Alphabet, které budou zveřejněny později v průběhu týdne, ačkoli někteří mají podezření, že dynamika těchto gigantů slábne.

Reklama

Nové údaje zveřejněné v úterý naznačují, že americká ekonomika možná zpomaluje. Bleskový kompozitní index PMI společnosti S&P Global v USA, který zachycuje aktivitu ve službách i ve zpracovatelském průmyslu, dosáhl v dubnu hodnoty 50,9, což je nejnižší hodnota za poslední čtyři měsíce. Dubnový údaj byl nižší než březnových 52,1 bodu a pod očekáváním ekonomů, kteří uváděli hodnotu 52 bodů. Souhrnný údaj nad 50 indikuje, že ekonomika v dubnu stále rostla. Pokles oproti předchozím měsícům však ukazuje na malé zakolísání ekonomické aktivity na začátku druhého čtvrtletí. Vypadá to tak na dobrý začátek roku a teď by se mohla vytrácet dynamika dosavadního ekonomického růstu. Dubnová zpráva také poprvé po šesti měsících ukázala pokles nových zakázek a firmy poprvé po téměř čtyřech letech snížily zaměstnanost. Tato dynamika pravděpodobně souvisí s horším očekáváním snížení úrokových sazeb v letošním roce, kdy v lednu byla podnikatelská důvěra na vzestupu a trhy počítaly s šesti sníženími úrokových sazeb. Od té doby se očekávání posunula a konsenzus nyní podle údajů agentury Bloomberg očekává v roce 2024 spíše dvě snížení úrokových sazeb. To způsobilo prudký nárůst výnosů státních dluhopisů, což zpřísňuje finanční podmínky a může negativně ovlivnit sentiment.


Reklama

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama