Ranní zpravodaj: Americké akcie v pondělí po prudkém výprodeji posílily

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Americké akcie v pondělí po prudkém výprodeji posílily
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie v pondělí po prudkém výprodeji posílily, investoři se těšili na události, které je čekají v tomto týdnu, a to na politické rozhodnutí Fedu a na výsledky společnosti Apple. Referenční index S&P 500 při závěrečném zvonění stoupl o 1,2 % poté, co oficiálně vstoupil do korekčního teritoria, zatímco index Dow Jones vyskočil o 1,6 %. Technologický index Nasdaq Composite zakončil den růstem o zhruba 1,2 % v návaznosti na neuspokojivý týden způsobený smíšenými výsledky hospodaření velkých technologických firem.

Oči se nyní upírají na americkou centrální banku a společnost Apple, největší společnost v indexu S&P 500, aby zvedly náladu po několika těžkých měsících pro akciový trh. Ostře sledovaná je také zpráva o zaměstnanosti v USA za říjen, která bude zveřejněna v pátek. Skokový nárůst preferovaného ukazatele inflace Fedu zvýšil očekávání, že tvůrci politiky se budou držet svého postoje "vyšší po delší dobu" a při svém středečním rozhodnutí ponechají úrokové sazby na stejné úrovni. Společnost Apple zveřejní své čtvrtletní výsledky ve čtvrtek po uzavření trhu, přičemž v centru pozornosti budou případné dopady kroků Číny, která omezuje používání iPhonů.

Reklama

Společnost General Motors dosáhla předběžné dohody s odborovou organizací United Auto Workers (UAW) a připojila se tak ke konkurenčním automobilkám Ford a Stellantis. Potvrzením této zprávy fakticky končí drsný pracovněprávní spor, který zcela zastavil automobilový průmysl. Akcie velké trojky v pondělí v brzkých odpoledních hodinách klesly, přičemž Ford se propadl o více než 2 %, zatímco GM a Stellantis se obchodovaly beze změny. Podrobnosti předběžné dohody GM nebyly k dispozici, ale podle agentury Bloomberg se podrobnosti dohody shodují s těmi, na kterých se dohodly Ford a Stellantis. Ford a Stellantis se dohodly, že odborářům vyplatí 25% zvýšení mezd, obnoví benefity COLA (Cost of Living Adjustment), zavedou tříletý postup mezd k nejvyššímu platu, převedou dočasné zaměstnance na plný úvazek a mimo jiné zruší mzdové úrovně.

Akcie výrobce plně elektrických vozidel Tesla klesly o 4 % a zařadily se do skupiny výrobců automobilů, jejichž akcie utrpěly ztrátu po neuspokojivé prognóze výrobce automobilových čipů ON Semiconductor, jehož akcie se v pondělí odpoledne propadly o téměř 20 %. Společnosti Rivian, Fisker, Ford a další se rovněž propadaly.   

Reklama

Investoři mezitím zvažují, co pondělní výsledky společnosti McDonald's vypovídají o americkém spotřebiteli, který se ukázal být odolný vůči vysokým výpůjčním nákladům. Hamburgerový gigant překonal odhady zisku za třetí čtvrtletí, protože vyšší ceny menu podpořily růst tržeb. Akcie tak v pondělí odpoledne vzrostly o více než 2 %. Tržby meziročně vyskočily o 14 % na 6,69 miliardy USD.

V oblasti komodit referenční ceny ropy klesly, protože rozvážný začátek izraelské kampaně v Gaze zmírnil obavy, že konflikt bude eskalovat na celém Blízkém východě - což je považováno za povzbuzení investorů. Futures na ropu West Texas Intermediate ztratily přibližně 3,6 % a dosáhly 82,50 USD za barel.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama